Tuesday, 31 May 2011

Jodoh....

Tidak,
Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. 

Hanya belum sampai masanya. 
Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. 
Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. 
Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. 
Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. 
Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan.
Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar.

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. 
Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. 
Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. 
Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. 
Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. 
Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah(walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. 
Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayarberlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. 
Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti
itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. 
Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan.
Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama.
Semua benda, pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. 

Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. 
Bukankah dengan ijab dan Kabulselain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? 
Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu.
Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. 
Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. 
Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.
Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. 
Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan.

Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang.
 
Seorang teman pernah berpesan..

"Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."
 
`Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas
kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang
lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada...'

sekian, WASSALAM~~




Monday, 30 May 2011

Nak Beli Barang Mahal ke Murah??


Hello and Assalamualaikum semua..
harap korg semua sihat & ceria hari ni..=)
hari ni aku nk share ngn korg pasal choose the right things..
means..barang yg korg nk beli tu patut beli yg mahal ke yg murah...
hmm..so..ni aku nk bg pendapat skit..

ok..kita mula dengan barangan murah dulu ye..
bagi aku, barang yg kita patut beli dgn harga yg murah ialah barang yg kerap dipakai atau mudah rosak..
ok, let see apakah contoh2 barang tu..

pakaian harian
pakaian harian atau t-shirt yg cantik2 ni aku rase x perlu la nk beli yang mahal2..
klau beli yg mahal pn, akhirnye rosak jugak kain dier..kn..
same ade koyak tersangkut kat mane2 ke time kita berjalan..
x pn, baju lain luntur warna pada baju kita mase kite basuh skali dlm washing machine..
so, aku rase elok kita beli yang murah je..banyak ape baju murah yang cntik2 yg boleh kita pakai utk g jln2..
tp klau nk yg branded, xsalah.. it's up to u..tp better tunggu time sale, baru la beli..
klau setakat 1 bju kurang dr RM40 tu aku rase acceptable la kn..


handbag
handbag murah ni aku syorkan utk org yg suke tukar2 hbag mengikut warne baju la ye..
klau korg jenis malas tukar hbag and suke stick kt 1 hbag tu je, aku rase better korg beli yg mahal terus..
sbb brg yg mahal ni normally quality dier lebih tnggi..so dier tahan lasak berbanding hbag yg murah2 ni.
aku boleh kelaskn hbag murah ni yg range hrgenye RM35 dan ke bawah..
dgn hrge yg murah, xde la korg terfikir byk kali klau nk beli 10 jenis warna kn..hehe


accessories
accessories mcm gelang2 & rantai2 biase ni aku rase xperlu la nk beli yg mahal2..
bukan selalu pn nk pkai..membazir je klau beli yg mahal2..
lg 1, accessories mcm ni selalunye cepat rosak..jd baik beli yg murah je..
acceptable price : below RM25


shoes
kasut yg murah ni patut dibeli oleh pmpuan yg suke tukar2 kasut ikut wrne baju la ye..
haa tgk gmba tu..no 1 tu kasut isnin, no 2 selase, 3 rabu...hehe..mcm tu la seterusnye..suke sgt tukar2 kasut..
tp klau korg xsuke tukar2 kasut atau selalu sgt pkai kasut yg same, plih la wrne ape yg korg rase sesuai untuk ape2 wrne baju, beli la kasut yg branded & expensive ok..supaye kasut tu blh thn lama..
utk kasut yg murah, the acceptable price should be below RM40..


shawl
hmm..yg ni lg satu hal..
aku cukup xpaham tgk org yg sanggup beli shawl/tudung yg smpai mencecah ratusan ringgit ni..
berbaloi ke?bagi aku, membazir kot..aku tgk klau beli yg mahal pn nmpk same je..
hmm..bg aku shawl/tudung ni ptt beli yg hrga bwh RM20 je kot..asalkn menutup aurat..kn??
ni pndpt aku la..xtaw la korg mcm mne...


hmm..cukup la smpai situ je kot barang2 yg ptt beli dgn hrge yg murah..
now, kte proceed dgn brg2 yg patut beli dgn harge yg mahal plak..sng cite brg branded la..
bg aku, barang2 tu mstilah barang yg nk digunakan utk jangka masa yg lama..
klau nk gune lama, msti la kne beli yg berkualiti kn..biar mahal asalkn xmembazir..
mcm ni la contoh membazir yg aku maksudkn tu..kite beli barang tu dgn hrge yg murah tp nk gune utk jngke masa yg lame..dah beli, baru pkai kejap dah rosak..pastu beli lg yg baru..rosak lg,beli baru lagi..
klau dikumpul jumlah duit yang terbazir tu, silap2 lg mahal dr beli brg yg branded tu..
haa...kn lebih sng beli terus yg mahal..kualitinye terjamin..
kata org tua2, alah membeli menang memakai...
ok la..jom kte tgk barang ape yg aku maksudkn tu..

jeans
bg aku, jeans mmg kne beli yg branded + expensive sbb kte nk pkai lame..
lgpn jarang aku dgr org beli jeans tiap2 bulan..kaya betul tu..
normally org beli jeans skali dua je dlm setahun..betul kn??hehe..
tp klau nk bli yg branded ni, pndai2 la tnggu time sale..
klau x, ko kne sembelih le jwbnye..hehe..
so acceptable price : around RM300 (actual price before discount ok).. br la kualitinye terjamin..


sport shoes
bg aku, sport shoes ni patut beli yg mahal..
sebab bnde ni nk guna utk aktiviti lasak..kalu beli yg murah, cepat koyak la..tapak kasut tercabut la..mcm2 lg la yg x kne..tp klau beli yg mahal, bertahun2 pn blh gune..
lgpn bnde ni mcm jeans jgk..ade ke nmpk org beli sport shoes tiap2 bulan?..org gile je tu kot..hehe
so acceptable price: RM300 ke bawah..


handbag
as i mentioned before, handbag mahal hanye sesuai utk org2 yg malas tukar hbag je..
ni sebab hbag tu akn dibawak kemane2 saje, bila2 masa, dimana jua..hehe..
golongan mcm ni ptt beli hbag yg warna dier blh match dgn any colour baju yg korg pkai..
so acceptable price bg aku : below RM300


ok la..itu je la yg aku nk share dgn korg sume..
dgn cara ni, blh la kita berjimat skit..
tak semua barang perlu dibeli dgn harge yg murah..dan x semua barang jgk harus dibeli dengan harge yg mahal..
tp pape pn up to u la..klau korg mampu, duit berlebih2 xtaw nk buat ape, korg beli je la semua barang korg tu branded, xkire la nk pkai utk jangke masa lame ke skjap..hehe..
ok, harap entri ni dpt membantu korg & dri aku yg boros ni jgk..hehe..
ok, take care..tata..

Sunday, 29 May 2011

Daily Kit


hello everyone..
today i'm giving u a DAILY SURVIVAL KIT to help u each day..
i hope bnde2 ni sgt membantu uols..
ok, let see...

1. rubber band
aku rse bnde yg plg penting skali, msti la rubber band kn..in case getah rmbut terputus ke, hilang ke..at least kte ade la backup..
x pn klau ade bnde2 yg koyak ke, tercabut ke..kte blh ikat dlu dgn getah tu..
things might not always go the way u want rite??

2. band-aid
yg kedua..aku rase band-aid ni..dlm erti kate ln, plaster la sng cite..hehe
bnde ni sgt2 pnting.. bak kate pepatah org tua2 dlu, malang tak berbau..
haa...baik sediakn je awl2 bnde ni dlm beg tgn korg..klau bkn korg yg injured, at least kte blh tolg org ln yg injured kn..
sesungguhnye tangan yg memberi tu lebih baik dari menerima...


3. pencil
ok..yg ketiga, pencil.. pencil ke pen ke whatever la..asalkn blh diguna utk menulis..
bnde ni pntg..klau kte g mne2 tmpt and kne isi borang, tbe2 tmpt tu plak xde sediakn pen..hmm..kn sng klau kte ade pen..

4. eraser
dah ade pencil msti la kne ade pemadam jgk kn??hehe..
actually to remind u everyone make mistakes..
that's ok...we learn...

5. candy kisses
berehat sebentar bersama kit kat!! hehe..iklan sekejap..
sbnanye candy ke, coklat ke, mint ke.. all those things mmg pntg utk kte..
it really helps bile kte ngntk ke..or maybe kwn2 uols ngntk ke..terase mual ke..time tu la bnde2 ni sgt menbantu..

6. bubble gum
emm..chewing gum ni pntg jgk..aku suke mkn chewing gum lps makan..
supaye mulut & nafas lebih segar..xde la smpai org sekeliling x selese dgn kte..huhu..
selain tu, kte blh gune sbgai gam klau ade emergency nk tampal pape notes ke..itu pn klau korang terdesak la..xpn klau korg ni pengotor..hehe..xde la..gurau je..


7. pin
yg ketujuh, pin..mane la taw tbe2 baju terkoyak ke..kain bju kurung tu tnggl ke penyangkut dier..keronsang tudung rosak ke..
klau ade pin, dier blh jd penyelamat keadaan..klau x menyelamatkn korg, mgkn menyelamatkn kawan2 korg.. 
kte x blh fikir diri kte sndri je..skali skale kte pikir jgk cane care utk bntu org ln kn..=)


8. toothpick
the last one is toothpick..
walaupn aku sgt xsuke tgk org korek gg dpn aku, tp better aku hadiahkn diorg pencungkil gg ni daripada aku tgk tangan dier masuk dlm mulut utk buang sisa2 makanan yg melekat kat gg diorg tu..
xtaw knpe aku geli sgt tgk org korek gg..huhu..
yg plg pntg, aku pn x suke korek gg dpn2 org..no..no..no..


ok, tu saje la yg dapat aku share dgn korg semua..
i hope they really help..=)
ok..take care..tata..



Saturday, 28 May 2011

Bayi Al-Quran diserbu


SEORANG ulama mendukung Ali di rumahnya
di Kizlyar pada Isnin lalu.

KIZLYAR - Seorang bayi ajaib, Ali Yakubov membawa harapan keamanan kepada penduduk Dagestan, wilayah selatan Rusia yang majoritinya orang Islam selepas kehidupan mereka terseksa akibat keganasan agama yang berlarutan.
Pada minggu ini, beratus-ratus pelawat berbaris panjang untuk melihat bayi berusia sembilan bulan itu selepas beberapa ayat suci al-Quran muncul pada tubuhnya pada setiap Isnin dan Jumaat sebelum hilang dan digantikan dengan ayat baru.
Pada setiap hari, kira-kira 2,000 pelawat daripada 20 juta penduduk Islam Rusia datang untuk melihat bayi ajaib itu.
Di luar kediaman ibu bapa bayi berkenaan iaitu Shamil Yakubov dan isterinya, Madina Yakubov, kedua-duanya berusia 27 tahun, orang ramai dilihat berdoa sambil mengucapkan kesyukuran kepada Tuhan.
"Allah melindungi Dagestan," kata Akhmed Khadzhy iaitu seorang pesara dari Khasavyurt, bandar di sempadan Chechnya selepas tiga orang maut dalam pertempuran antara pasukan keselamatan Dagestan dan militan Islam pada malam sebelumnya. 


kulit Ali yang mengandungi ayat al-Quran.

Berwarna merah jambu dan panjang beberapa sentimeter, ayat suci al-Quran bermaksud bersyukur kepada Allah jelas tertera pada kaki kanan bayi itu pada minggu ini, kata beberapa pemimpin Islam.
Sekumpulan wartawan asing yang melawat bayi itu dapat menyaksikan dengan mata mereka sendiri, satu huruf tiba-tiba muncul selepas ayat tersebut hilang.
"Keajaiban ini adalah isyarat Tuhan supaya kita tampil untuk membantu saudara seagama kita bagi mengembalikan keamanan," kata seorang pemimpin di Kizlyar, Sagid Murtazaliyev.
"Kita jangan lupa bahawa wilayah ini dilanda peperangan," jelasnya kepada pihak media yang diundang untuk menyaksikan keanehan itu yang disifatkan sebagai isyarat Tuhan.


ALI dikerumuni orang ramai di rumahnya.

Bukti keajaiban itu merupakan isyarat Tuhan turut diperkuatkan dengan fakta bahawa bapa bayi itu bertugas dalam pasukan polis dan sering menjadi sasaran pembunuhan militan Islam di Dagestan yang dikuasai Rusia.
Para pemimpin tempatan pernah memaklumkan kepada Presiden Rusia, Dmitry Medvedev bahawa mereka sukar membendung penentangan kumpulan-kumpulan militan Islam yang didalangi rangkaian Al-Qaeda.
Akibatnya, keamanan yang dinikmati selama beberapa tahun di wilayah Dagestan, Ingushetia dan Chechnya musnah susulan pengeboman berani mati dan serangan bersenjata terhadap pihak polis dan pasukan keselamatan. - Reuters

Friday, 27 May 2011

Lelaki Lebih Sayang Anak dari Sayang Isteri??


"i love u ank papa...hehe.."

hello and Assalamualaikum semua.. i hope all of u r in good condition.. =)
entri kali ni aku nk tulis everything about the title through my observations.. hehe..
betul ke org laki lebih sygkn ank dr sygkn wife dier sndri?? emm.. aku rase mmg kebanyakan laki mcm tu.. yaa, they really do!!
first of all, i'm glad to tell u that my dad; he is not in this category..hehe..bcoz i can see how deep is his love to my mom..really!! wah..jiwang la pulak..hehe..
ok2, proceed to my observations..
ok..ape yg aku nmpk, mmg kebanyakan laki lebih sygkn anknye dr wife dier..
bape hr lps, aku ade bace magazine..it's about life of a singer..
penyanyi lelaki yg popular tu, bile org tnye; "3 things that u cannot live without??"
his answers : "of coz ank2 sy, gitar dan football..i can't live without kids bcoz diorg sumber inspirasi sy"..
hmm...see..he didn't even mention his wife in those 3 important things in his life.. huhu..kesian bini dier kn..
amboi2..mase bercinta dulu kau bkn maen beriya lg..sanggup ku redah lautan berapi!! pergh..hiperbola ok!!
ok2..observation lain..hmm..kebanyakan laki klau g jalan2 ke..ape ke..suke bwk ank shj..wife not allowed!!
hmm..adakah wife tu mengganggu?menyibok??
atau...ntah2 org laki ni sbnanye malu nk bwk wife dier yg dah serabai + kembang semangkuk tu kesana kemari??hmm..pilih la mne 1 jwpnnnye ye..
ok..next..
tgk plak bile ade kes2 perceraian..org laki msti berebut jgk hak jagaan ank2..xde pn berebut hak jagaan bekas isteri..kn??..haha..mmg la..nme pn bercerai.."aku dah bnci tgk muke kau, ape lg nk jage kau??"..hehe..
haa...x pn, berebut hak jagaan org gaji!!..kehkehkeh..
ok2 sori..merepek pulak..=p
hmm..tu je la observations aku kot..
aku rse semuanye jd mcm ni sbb biase la..adat..dah lame kawen, mcm2 tembelang yg dah pecah.. mule2 xsuke tu, xpuas hati ni..lepas tu naik meluat.. akibatnye.. syg ank lebih dr isteri..hehe..

"tgk tu..bkn nk tgk aku yg cun ni..tgk ank je..huh!! "

ok la..pape pn, aku harap isu2 mcm ni x berbangkit kt dlm umah tngge aku nnt..hehe
hrp2 my future hsbnd tu blh terima kekurangan diri aku ni..
i'm just an ordinary human.. and i'm not perfect.. but i'll try to be perfect..=)
ok, till now.. c u later..


Jubah Konvokesyen = Jubah Paderi Kristian??


Assalamualaikum wbt pembace2 semua.. hr ni sy nk share article ni dgn korg semua.. cuba perhatikn jubah konvo dgn jubah pederi tu.. lbh kurg same kn...

jubah konvo
jubah paderi


*ini bukan 100% milik aku..selebihnye aku ciplak je..hehe..ok..beginilah ceritanya...

Dua minggu lepas semasa saya di New York, terjadi sebuah peristiwa yang telah membuka minda saya ianya telahpun berlaku pada diri saya, ceritanya begini

Semasa saya dan pak cik bersiar siar di kota selepas singgah di sebuah kedai, pak cik telah tercicir barang yang dibeli, saya hanya menunggu di dalam kereta, dijadikan cerita saya pula terasa ingin ke tandas, Sayangnya dikawasan itu tidak terdapat sebuah tandas sekali pun, dijadikan cerita terdapat sebuah tandas yang terletak didalam gereja.

Di dalam gereja saya terlihat mereka mengadakan satu upacara, terdapat orang yang memakai jubah dan topi segitiga, tengok air muka seperti yahudi laknat abaikan sahaja. Bila sampai di rumah pak cik saya, orang yang memakakai jubah itu merupakan jiran. Rumahnya terletak selang dua rumah. Dua minggu saya mengintip pergerakan dan cuba mewujudkan hubungan komunikasi dengan pakcik ini tiada apa-apa pun yang menarik. Kelihatan hidup pakcik ini sama seperti orang biasa. Dijadikan cerita saya memulakan perbualan dengan mengajukan sebuah topik, ikuti perbualan kami:

Aku: saya ada nampak pak cik di gereja hari itu, tidak kelihatan seperti bersembahyang, majlis itu kelihatan seperti majlis konvo pula. Majlis apa, pakcik?

Jiran: Oh!! hari tu, memang majlis konvo pun, ia adalah majlis untuk paderi baru. Yang berjubah putih itu adalah JESUIT PRIEST

Aku: Kelihatan seperti menarik? good looking. Kelihatan terpelajar

(Jiran aku tersenyum hingga ke pipi, bagai nak ketawa tapi tak ketawa pun)

Jiran: Hurmm... orang islam, 1000 ORANG ULAMA baru bersamaan dengan seorang JESUIT PRIEST.

Aku: Kenapa pula pakcik menyatakan hal yang demikian?

jiran: Orang yang terpelejar, hebat, yang nama mereka di depan terdapat professor, doktor dan sebagainya, memiliki kata-kata yang hebat penuh dengan ilmu, fakta dan teori yang dasyat. Hakikatnya perkara itu sebenarnya ADALAH PERBUALAN HARIAN KAMI 700 TAHUN DAHULU. kemudian kami memikirkan bagaimana mahu menghasilkn orang-orang seperti professor, doktor dan sebagainya.KEBIJAKSANAAN MEREKA TIDAK AKAN LARI DARI TUJUAN KAMI, KAMI MENGHASILKAN PELBAGAI JENIS ILMU DAN IA DIKEMBANGKAN, SELUAS MANA PUN DIKEMBANGKAN, IA SEBENARNYA BERADA DI BAWAH RANCANGAN DAN TUJUAN KAMI, CUMA MEREKA MELIHAT IANYA BERUBAH-RUBAH MENGIKUT PEREDARAN ZAMAN.

(jiran saya itu sebenarya adalah seorang Bishop Roman Katolik yang mempunyai hubung kait denga organisasi gereja vatican di Rome.)

Mungkin ada pembaca yang masih belum mengetahui apakah itu Jesuit. Jesuit adalah satu aliran keagamaan di dalam Gereja Roman Katolik ataupun disebut Gereja Rom. Aliran ini pada zahirnya menjalankan misi keagamaan atas nama Jesus dan Kristian tapi sebenarnya mempunyai agenda tertentu yang amat jahat lagi licik lebih lagi Jesuit adalah antara pembantu yang paling penting dan besar peranannya kepada Iblis Laknatullah dan rakan kongsinya Dajjal Laknatullah. Ini kerana Jesuit adalah antara elemen penting dalam membangunkan plan besar New World Order yang termasuk di dalamnya Freemasonry dan Zionis Antarabangsa. Untuk artikel penuh, sila lihat dan baca artikel-artikel saya yang terdahulu.

Sambungan perbualan.

Aku: Tapikan, bukankah universiti dan gereja adalah suatu institusi yang berasingan, dan berlainan organisasi? lagi pun bagaimana pula paderi-paderi ini boleh menyampaikan ilmu. Belum pernah lagi terlihat seorang paderi bertukar menjadi lecturer di mana-mana universiti di seluruh pelusuk dunia. Di kampung saya sendiri malaysia pun rasanya belum ada lagi. Yang saya tahu paderi di malaysia kerja mereka bersembahyang sahaja.

Jiran: Adakah kamu sedar ketika pra-kemerdekaan wilayah-wilayah jajahan eropah seperti di negara kamu. Pemimpin-pemimpin kamu yang memperjuangkan kemerdekaan itu telah BELAJAR DENGAN ORANG-ORANG YANG TELAH KAMI AJARKAN. Cuba kamu perhatikan cendekiawan, ahli falsafah, ilmuan yang NAMA MEREKA TERPAHAT DI DINDING-DINDING SEKOLAH apa yang telah guru-guru kamu perkatakan ketika waktu tu?

Aku: Apa ye? yang saya ingat mereka adalah golongan-golongan terpelajar yang bijak, mereka adalah pengasas-pengasas ilmu dan diaorang menjadi seperti itu adalah kerana sikap mereka sehingga mewujudkan perasaan ingin tahu yang sangat mendalam dalam jiwa.

Jiran: SAYA PASTI APA YANG AWAK PERKATAKAN SEBENTAR TADI TERCETAK DIDALAM BUKU-BUKU TEKS SEKOLAH.

Aku: betuL. mana pak cik tau ni?

(Jiranku hanya tersenyum)

Jiran: Pejuang kemerdekaanlah yang membawa nama-nama mereka supaya di perkenalkan kepada kamu semua semenjak dari kanak-kanak lagi, ini bertujuan supaya kamu semua mengagumi ANAK MURID KAMI.

Aku: Kenapa gereja meningikan supaya mereka hormat kepada cendekiawan-cendiakawan barat? bagaimana pula pak cik kan ahli-ahli gereja yang lain, kenapa tidak diletakan sahaja nama pak cik, pak cik juga yang glamour nanti.

Jiran: Tujuan kami melakukan demikan adalah untuk mengaburi mata mereka dan kami tidak mahu mereka tahu ilmu-ilmu yang diajar di sekolah hingga ke universiti itu adalah ilmu kami. KAMI REKA KEADAAN YANG MENAMPAKKAN ILMU ITU MUNCUL SECARA SPONTAN. KAMI MAHU MEREKA RASA ILMU ITU SEOLAH-OLAH BUKAN DATANG DARI KEBIJAKSANAAN AGAMA.

Aku: Betul juga, masa saya di bangku sekolah dahulu pun saya rasa seperti semua orang mampu berjaya, jika wujudnya sifat ingin tahu. Semua ini telah di ajarakan oleh cikgu-cikgu disekolah.

Jiran: Sifat ingin tahu itu sebenarnye tidak wujud dalam diri cendekiawan barat. KAMI YANG MERANCANG SUPAYA ANDA BERFIKIR SEPERTI ITU. Adakah manusia di dunia ini, yang mempunyai pelbagai bilangan suku kaum dan agama mahu belajar di sekolah-sekolah serta universiti jika mereka tahu ia adalah perancangan yang diatur oleh gereja?.

Aku: Bunyinya kelihatan seperti gereja mempunyai kaitan dengan zaman penjajahan eropah ke atas seluruh dunia seperti British, Belanda, Spanyol, Perancis dan sebagainya, betul ke?

Jiran: BETUL.

Aku: Pak cik, dari tadi saya dengar pak cik perkatakan “kami yang rancang itu, kami yang rancang ini” buktikan kepada saya mengenai fakta yang pak cik perkatakan sebentar tadi bahawa semua universiti atau institusi pengajian tinggi adalah milik gereja, jika sekadar berkata-kata semua orang mampu melakukannya.

(Pertanyaan aku sedikit pun tidak mencabar kredibiliti dan perasaan jiranku. Malah raut wajahnya tidak menampakan rasa digugat dan tergugat, tetapi sebaliknya memandang tepat pada wajahku ini dengan seraut perasaan kasihan. Aku pula yang tercabar dengan provokasi ini.)

Jiran: Ada pada satu hari di sebuah dewan dimana terdapat ramai orang yang hadir, dari pemimpin teratas, orang-orang kenamaan hinggalah ibu bapa dan kawan-kawan. Kehadiran mereka semua adalah demi mengucapkan Tahniah, berkongsi kegembiraan, kesyukuran kerana nendapat Segulung ijazah. Mereka bergambar kenang-kenangan, sambil memegang ijazah dan Bunga di dada, melontar topi di awan dengan teriakan puas.

Aku: Jadinya, kenapa?

Jiran: JUBAH YANG MEREKA PAKAI ITU ADALAH PAKAIAN KAMI. Seluruh dunia telah mengenakan jubah kami dengan perasaan mereka begitu syahdu dan penuh rasa bangga. MEREKA TELAH JADI WARIS KAMI TANPA KAMI PERLU WUJUD DI HADAPAN MEREKA. Malah MEREKA BEREBUT-REBUT MELAYAKKAN DIRI KE MAJLIS ITU.

(Jauh di benak hatiku mengakui bahawa kita sedang diperbodoh-bodohkan oleh mereka. Kelihatan design jubah itu memang serupa dengan jubah mereka, hanya terdapat sedikit gubahan pada jubah yang kita kenakan bagi menyesuaikan dengan keadaan dan majlis itu.)

Aku: Jika begitu semasa saya grad nanti, saya tidak akan mengenakan jubah itu.

(walaupun begitu ia masaih tidak akan dapat mengubah apa-apa pun, ia tetap sama kerana kita juga mempelajari ilmu mereka.)

Jiran: Jika mampu, silakan. INI KERANA SETIAP SEORANG YANG MENENTANG PEMAKAIAN JUBAH INI NISBAH AKAN ADA 1000 LAGI YANG AKN MEMAKAI JUBAH NI, MEREKA YANG MENGIDAMKAN MAJLIS INILAH YANG AKAN MEMPERTAHAHANKAN PEMAKAIAN JUBAH ITU SENDIRI. Kami tidak perlu risau dan membuat apa-apa pun.

(Aku cuba menyangkal)

Aku: Gereja juga yang akan rugi kerana akan lahir lebih banyak orang islam yang pandai dan boleh bersaing dengan kamu.

Jiran: SUDAH LAMA KAMI MENANTI ORANG ISLAM BERKATA SEPERTI ITU. BUKAN MUDAH, BERATUS-RATUS TAHUN KAMI MENGUSAHAKAN DAN KINI HASILNYA SEMAKIN RAMAI ORANG ISLAM MEMAKAI JUBAH KAMI DAN SEMAKIN BANYAKLAH TERLUCUTNYA JUBAH MUHAMMAD S.A.W.

Aku: Saya rasa pak cik silap ini kerana semakin banyak institusi pengajian islam diwujudkan di dunia ini, Terdapat berpuluh-puluh universiti islam di kampung saya.

Jiran: Sayangnya awak tertinggal suatu ayat. DAN ISLAM YANG UMATNYA SEMAKIN HANCUR. Saya juga terlupa ingin bertanye kepada awak mengenai suatu perkara?

Aku: Apa dia?

Jiran: SEKIRANYA ILMU YANG KAMI LEPASKAN DARI DIRI KAMI ITU SUATU KEBAIKAN, MENGAPA TIDAK KAMI AJARKAN KEPADA KAUM KAMI SAHAJA DAN MEMBIARKAN KAMU MENTADBIR WILAYAH SENDIRI MENGIKUT KESUKAAN KAMU SELEPAS DIBERIKAN KEMERDEKAAN?

(Beristighfar panjang bila soalan yang membunuh ini diajukan, terkedu buat seketika, aku terdiam seribu bahasa)

Jiran: Soalan itu tidak perlu dijawab kerana LIDAH KAMU DAN HURUF-HURUFNYA TIDAK LAYAK SEBAGAI JAWAPANNYA.

(Jiranku hanya tersenyum sambil mengurut-ngurut bahuku, agar aku bertenang.)

|Bishop ini hidupnya sangat sederhana, kelihatan seperti orang kampung dan tidak ternama akan tetapi dia sebenarnya memegang banyak rahsia. Amat berbeza pula dengan golongan freemason dan illuminati yang hidup berkuasa serta mewah. Adakah penampilan berkuasa dan mewah ini bertujuan mengaburi mata kita semua, agar kita semua tidak akan menyangka bahawa paderi-paderi jesuit ini sebenarnya perancang?. Manakala Bishop sebagai penasihat dan ketua? Sebuah persoalan yang aku pendamkan demi keselamatan diri. Ada sesiapa yang mampu memperjelaskan kebanyakan kata-kata jiranku ini yang sering berkias-kias? 

ADDITIONAL INFO:

Boleh anda semua menterjemahkan kata-kata jiran saya sebentar tadi.

Sebenarnya apa yang dicakapkan oleh Bishop itu adalah Protocol Of Zion No. 4 dan Protocol Of Zion No. 9

Protocol Of Zion No. 4
It is for this reason that we must undermine faith, eradicate from the minds of the Gentiles the very principles of God and Soul, and replace these conceptions by mathematical calculations and material desires.

Protocol Of Zion No. 9
We have fooled, bemused and corrupted the youth of the 'Gentiles' by rearing them in principles and theories whick are known to us to be false although it is that it is that they have been inculcated.

Contoh yang paling mudah di sini. Mereka telah memperkenalkan Teori Darwin yang bertentangan dengan agama. InsyaAllah saya akan perincikan lagi tentang Protocol Of Zion di masa akan datang. 


* akhir kata;

Rasullulah S.A.W. pernah bersabda:

“Man tasyabbaha bi qaumin fahua minhum”.
Bermaksud: Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka seseorang itu terdiri dari kalangan mereka iaitu kaum berkenaan).

~ sekian, Wassalam ~ 

Thursday, 26 May 2011

Sajak Aku Mengalahkan A.Samad Said..hehe


-->
aku wanita punya hati nurani yang tak dapat dibohongi
pabila cinta telah membutakan mata dan membuat tuli telinga
apakah salah jika aku menyinta??
apakah salah jika engkau ternyata..
..pilihan hati, belahan jiwaku ini..

cintaku ini anugerah terindah dari yang Maha Kuasa
cintaku padamu tak pernah berubah meskipun kita berbeza
apakah salah jika aku menyinta
apakah salah jika engkau ternyata..
..pilihan hati, belahan jiwaku ini..


aku wanita aku kaum Hawa
yang memang rapuh hatinya
aku wanita aku punya cinta
selayaknya manusia
apakah salah jika aku menyinta
apakah salah jika engkau ternyata..
..pilihan hati,belahan jiwaku ini..


ku wanita..yang hanya perlu kau fahami..

* wah..jiwangnye aku klau berjaye mengarang sajak sebegini!! haha..
actually, ni fav.lirik aku dr lgu Wanita nyanyian my fav. singer..si jelitawan Tok Ti..hehehe..
pape pn..layann....



Terkena Badi??


hello..
korg semua taw x badi tu bende alah ape?
menurut aku, badi tu lebih kurang 'bawaan sial' la dlm bahase kasarnye..hehe
bg aku, badi ni benda2 karut je.. tp byk kejadian buruk yg berlaku, org selalu kaitkn dgn badi..
meh aku nk cite skit..
cite ni pasal manusia bodoh..maaf la ye..tapi aku rase kau mmg xde hati perut!!
cite nye mcm ni..ade la sorg lelaki tu..dier sakit hati sgt dengar kucing yg memekak mengiau-ngiau kt dlm umah dier..
bile terlampau sakit ati, dier pn amek pisau pastu tikam kucing tu bertubi2..
ish3..kau ni manusia ke syaitan??kejam gile!! benci aku dgr cite kau ni..huhu..
akibatnye..sejak dr hr tu, tangan yg pegang pisau tikam kucing tu menggeletar smpai sekarang..
pdn muke kau!!
hmm..itu la yg dikatekn badi..klau mcm ni la badi, bgs jgk..pdn muke kau!!

emm..tu cite pertame..ni cite kedua plak..

ade la sekumpulan perempuan bodoh ni....maaf ye..tp kau mmg bodoh!!
kes yg same, skt hati dengar kucing memekak mengiau2..
hmm..x sampai hati aku nk tulis..sedih..huhu..
tp xpela..aku nk cite jgk sbg pengajaran utk kite sume..
em..ok, kte smbg..pompuan2 tu sume bengang dengar ank kucing tu memekak..
so, idea bodoh pn mule dtg..
nk taw diorg buat ape?
diorg tindih keempat2 kaki kucing tu dengan batu berat, pastu diorg lompat dr tingkat tinggi, pijak kucing tu..
kucing tu mati terkeluar perut..huhuhu..sedihnye..xsanggup aku nk tulis lg..
tp xpe,semoga setiap org yg bace ni menyumpah korg..aku hrp 1 hr nnt Allah maafkn dosa kau..
hmm...nk taw ape balasan minah2 ni?? balasannye smpai skrg xdtg bulan.. dlm bahase lain, PMS..
pdn muke..jahat sangat dgn kucing sape suruh..kn..kn..

~WALLAHUALAM~

ok la,smpai situ je la cite pasal BADI yg aku nk smpaikn.. kpd sesiape yg terfikir nk bunuh kucing tu, pikir la 2,3 kali semasak-masaknye ok!! 
that's all..
Wassalam..



Saturday, 21 May 2011

Kucingku di Operate !!


Hello everyone..beberape hr lepas, kucingku San Yuek di operate sbb luka lehernye dah semakin teruk + bernanah..ni semua sbb dier bergaduh dgn kucing plg otai kt tmn perumahan aku..kwang asam pnye kucing..huhu..ok la,aku nk cite skit sebanyak psl kucing aku ni..name San Yuek tu dlm bahasa mandarin, mksudnye bulan 3..knpe bulan 3?sbb..San Yuek jd milik ktorg pd bulan 3..hehe..ktorg sume pnggl dier Yek je..hehe..jom kte tgk gmba2 Yek dari dier kecik smpai dah kne operate!!

ni gmba Yek mase kecik dulu....comel kn??hehehe...




yg ni plak gmba Yek bile da besa skit..





ni gmba Yek mase tido..lawak gile aku tgk..hahaha..




ni pulak gmba Yek br lepas operation..huhuhu..kesiannye...

sblm operation, dktr larang ktorg bg mknn kt Yek, suruh Yek puase..dktr kate luka dier dah dalam sangat + berulat..jd dktr kate terpakse cukur bulu dier,bedah & keluarkn sume kotoran2 tu..kesian Yek kn..huhu..bulu Yek tebal sgt,sbb tu ktorg xprasan luke dier tu..sblm operation, Yek kne timbang berat dlu..dgn berat tu, br la dktr blh tentukn dose yg sesuai utk bius Yek..bulat gile mate Yek time tu..muke pn cuak gile..haha..lps operation,keadaan yek lemah..3 jahitan tu !! dier sedar tp terbaring je sbb dah kne bius..dktr kate,mlm nnt br dier sedar mcm biase..ble tibe wktu mgrb,Yek dah mula sedar tp kesiannye aku tgk dier..mcm mat gian je sbb kesan dr ubat2 td..Yek nk bgn je,jatuh blk..nk bgn je,jatuh balik..jalan pn senget benget..huhu..dlm pkl 9 br la yek blh berdiri tegak dan bersuare..anyway, hr ni yek dah nmpk sihat..makan byk semula dan bising seperti biase..hehe..tp ktorg make sure Yek dah x kluar dr halaman rumah sbb tkt bgaduh lg dgn kucing gangster tu..huhu..ok la..that's all for today..enjoy reading ok..=)

Friday, 20 May 2011

Jalan2 Cari Makan...


Hye..Assalamualaikum semua..sblm tu, aku nk tanye 1 soalan dlu..berape rmai makhluk dalam dunia ni yg x suke makan? hhehehe..mmg rugi gile..aku? aku mmg suke mkn..hehehe..hari ni, aku nk cite pasal makan..jom kte terjah..

hari tu ktorg 1 fmly g holiday kt Sarawak..ok, meh aku bgtaw korg sume ape yg ptt korg mkn bile dah smpai sane..=)

ni namenye mee kolok..hehe..in english, Kolo Mee.. mee dier mcm yee mee je.. mcm maggi pn ade jgk..


yg ni plak Laksa Sarawak.. sdp jgk la.. dier gune mihun.. kuah dier bersantan ok!! tp xpe,hirup la santan puas2..org melayu kn mmg dah biase hirup santan..hehe..anyway, sdp jgk Laksa Sarawak ni..wlupn bau dier mcm bau org dalam pantang..huhuhu

ni gmba hiasan je..huhu..ktorg xsempat mkn ni..kt kwsn perkampungan yg ktorg g tu, mmg blh dikira dgn jari je org2 yg beragama Islam..so, xdpt la try..huhu..ni makanan tradisional kt sane..name mknn ni pansoh..biasenye dier dimasak dlm buluh..isi dlmnye aym..




ok la..abes cite psl Sarawak..now,aku nk cite pasal selera johor,tanah tumpahnye darahku..hehe..yg ni mmg kdai masakan johor yg plg top yg ade kt Seremban2,N9..nme kdai tu Say Pool..banyak sgt anugerah yg bergantung kt kedai tu..cine pn rmai dtg mkn kt ctu..itu menunjukkn makanan dier sedap sbb biasenye kdai melayu yg dipenuhi cina ni mmg makanan dier BEST.ok,jom kte terjah...hehe

ni la Laksa Johor..sedap gile,aku xtipu..lg sdp dr laksa johor mak aku yg sedap tu..u should try this one..mmg guarentee xkn rugi..

ni nme dier soto power..hehe..sdp..



ok2..now,aku nk gtaw minuman plg best kt Melaka..gerai biase je..tp crew tv3 jln2 carik mkn dah penah dtg kt ctu..
ha...cube teka ni air ape??emm..ni la coconut shake special..mmg best gile..klau xbest,crew tv3 xkn dtg utk shooting jln2 cari makan..kn..kn..


hmm..ok la..ckup la smpai cni..sbnanye byk lg mknn best2 yg aku nk share kt cni..maybe next time..by the way,thanks for spending time reading this..tata..=)

Terlampau banyak mase terluang.....


hello every1..i'm new here..tlampau byk sgt free time, so blh la berjinak2 dgn blog ni..hehe..i'll update later ok.. tata.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...