Saturday, 25 June 2011

ahh...aku confuse!!



ni bukan aku!!
gmba hiasan aje..hehe


ahhh...aku confuse!! yg mne 1 yg ptt aku cite dlu ni??
byk sgt bnde yg aku nk cite..hehe..
biasela..dah lme sgt x on9..sbb aku bz sket lately ni..
bkn bz keje..kje blm lg..tp ade la byk hal yg buat aku bz..tp xtaw nk cite yg mane 1 dlu ni..hehe
nnt la..bg aku 2-3 hari utk fikir etry ape yg aku nk post dlu..hehe..
c u soon..tata..=)



Wednesday, 15 June 2011

Sape dpt carik, dier bijak..=)


click picture to enlarge

hye semua..hari ni aku nk buat ujian mata..
sape dapat carik kucing hidup dlm gmba ni, mmg mata dier tajam r..mcm pisau..hehe
ok la..selamat mencari..=)

p/s = klau da jmpe kucing, bgtaw aku ape kucing tu tgh buat & wrne ape kucing tu..


Tuesday, 14 June 2011

Aku Sangat Takut.......


Assalamualaikum semua..
hari ni aku nk share 1 bnde dgn korg semua..
it's about hari kiamat..
mntak maaf dulu kpd sape2 yg x berminat, xpyh la bce..
tp bg aku, beruntung bg org yg bace entry ni..
klau korg nk taw, aku ni sgt suke mengkaji tntang hari kiamat..
mungkin korg x percaye sbb aku nmpk mcm org biase2 je..
xnmpk mcm pmpn solehah/alim pn..
tp hakikatnya, dah mcm2 artikel yg aku bace, mcm2 video yg aku dah tgk..
semuanya tentang hari kiamat..
terpulang la pd korg sme ade nk pcayekn aku atau tidak..
aku cume nk share je dgn korg, ape yg aku rase perlu..
hmm..ni aku nk share 1 artikel yg dtulis pd tahun 2009 dulu..

kata seorang paderi kristian yg sgt berpengaruh & banyak mengkaji ilmu Al-Quran :
"Setahun dua ni adalah haji yg terakhir bagi umat Islam..selain tu, kamu sudah berkahwin??sekarang ini adalah keturunan Islam yg terakhir melangsungkan perkahwinan..jika kamu tidak berumah tangga dalam setahun dua ni, kamu akan menyesal seumur hidup..tidak ada lagi kesempatan utk berumah tangga apabila dajjal dilepaskan dari rantai yg mengikatnya sejak sekian lama..kerana umat Islam sendiri yg membuatkn rantai itu terputus.."

hmm...aku xtaw mcm mne nk gmbarkn perasaan takut aku skrg ni..
berdasarkn video2 yg aku dah tgk, mmg dajjal tu dah lama wujud..
cuma dirantai di sebuah pulau dan ditunggu oleh seekor binatang yg bernama 'Al-Jassasah'..

ok, cuma tu je yg aku blh share dgn korg..selebihnye korg tgk la sndri video 'The Arrival' & lepas tu korg akn tahu betapa dunia ni sgt2 menghampiri hari kiamat..
pesanan aku utk korg semua, bersabarlah dgn 'The Arrival' tu sbb terlalu banyak episodnye..

~WALLAHUALAM~


Sunday, 12 June 2011

Bestnye Masuk Hutan !! =)


Hello/Assalamualaikum semua..
aku tgh berpeluh2 ni..maklumlah, br lps jln bermeter2 kt dlm hutan..berpeluh gile..hehe..
sebelum klua umah, ktorg sarapan dlu nasi lemak..perlu ke bgtaw sarapan nasi lemak??eh msti la perlu, sbb aku yg masak nasi lemak pg td..haha..mntg2 da pndai masak nasi lemak, berlagak pulak..hehe..
hmm..continue..aku xsngke kt kwsn dekat2 umah aku ni ade hutan yg cntik mcm ni..dier buat mcm taman..cntik sgt..besar pulak tu..=)
name taman ni Botanical Garden..jom2 kte pegi ramai2...=)

<p/s : click picture to enlarge>

Ni dier pntu masuk..tu mak aku..
lengkap berpakaian sukan..hehe..

Masuk2 je korg akn nmpk air terjun ni dlu..ade ikan besar2..=)
Klau anda bukan monyet, sila jgn terase ok..hehe..
Punye la besar taman dlm hutan ni..smpai ade signboard
Siap ade Muzium Perhutanan lg tu..hehe
Tgk mak aku ok..jgn tgk aku..hehe
Aku bersame sang gagak dan balang air..letak batu smpai air penuh..
Penatnye tunggu balang gagak tu penuh air..duduk dulu la..hehe
Sewe basikal..ni basikal berenjin..saje je ayh sewe basikal ni..
mengajar ank jadi malas keluarkn tenaga..hehe
Ni lagi 1 air terjun dlm hutan ni..tp air keroh gile..hahaha..
mntg2 la nama kawasan ni Ayer Keroh..
Gamba candid ayh amek..huduh pn huduh la..ape aku kesah??=p
Siap ade jmbtn gantung lg tu...=)
Menikmati keindahan alam..ceh..poyo!! haha..
Ooppocot..goyang2 mak..hehe..
I'm a super woman..dikelilingi buaye..haha..
Aku berjaye bukak mulut kau buaye..hehe..
ni cite sang kancil dgn buaye..
Ayh pn nk tnjukkn kehebatannye jgk..hehe..ayh mne blh kalah..
Ni air terjun yg ke-3..bape byk air terjun daaa....
Selain basikal, klau korg malas sgt nk jln, blh la naek buggy..=)
Gmba terakhir sblm meninggalkn Botanical Garden..babai..nnt aku dtg lg..=)
sape2 nk dtg cni, roger2 la aku..
aku sudi jd pemandu pelancong..tu pn klau aku cuti la, xkje..hehe..


Saturday, 11 June 2011

Kiamat Tahun 2012??



Assalamualaikum semua..
hmm..aku ade terbace ni kt mne ntah..aku rase nk share ngn korg..
so aku just copy & paste:


Tahun 2012 merupakan tahun berlakunya hari kiamat? Siapa kata? Semua tu daripada Filem 2012 yang diarahkan oleh Roland Emmerich. Berdosa taw kalau kita umat Islam ni percaye kiamat akan berlaku pd tahun 2012 nnt.. Hari kiamat tu kan dah ditetapkn oleh Allah S.W.T. Tapi..dengar cerita tahun 2012 ni akan berlakunya bencana besar..Betul ke?? Ape-ape pun saya nak postkan cerita yang diambil dari post bulletin friendster yang saya terima..baca yer..

"Peristiwa Besar 2012"
Berikutan peristiwa besar 2012 suatu perbincangan diantara ulamak luar telah memutuskan perkiraan mengikut tanda-tanda dan rentetan peristiwa yang telah berlaku di atas muka bumi berkemungkinan besar adalah benar. Pada minggu lepas (26/07-03/08/2009) sahabat ana telah pergi ke KL atas urusan keluarga. Kebetulan sempat berbincang panjang pasal peristiwa besar 2012
dengan seorang Syeikh Maulana (guru) yang banyak menyumbangkan tenaga di dalam menjayakan PERKIM. Beliau suka berbincang dan bertukar pendapat bersama ulamak di wilayah Negara Arab dan Negara timur tengah. Baru-baru ini beliau telah pergi ke Iran,Kaherah…… Beliau mengatakan sejumlah 400 rakyat Iran yang pergi ke Mekah dijangkiti virus selesema babi. Kita ketahui bahawa Mekah dan Madinah adalah kawasan selamat tetapi jangan lupa kekuasaan Allah s.w.t. Di Kaherah, kerajaan telah membuat operasi besar-besaran menghapuskan haiwan babi. Begitu juga di Iran. Persoalannya kenapa Malaysia tidak melakukannya? Berdasarkan hadis dan kajian ulamak tahun 2012 berkemungkinan besar berlaku bencana alam yang megakibatkan banyak penduduk dunia kehilangan nyawa dan harta benda.Wabak penyakit banyak menular. Generasi manusia akan susut. Beliau menambah lagi kenyataan bahawa peristiwa 2012 itu adalah jangkaan tetapi tidak mustahil berlaku lebih awal. Nasihatnya supaya hidupkan zikir dalam diri masing-masing bermula sekarang. Kini beliau sedang perhebatkan dakwah berikutan hal ini di kawasan Kuala Lumpur. Sama ada percaya atau tidak terpulang pada diri masing-masing.

Hadis
1 Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 july hari jumaat, jadi 3 august 2012
bersamaan 15 ramadan jatuh juga hari jumaat.Sama dengan hadis nabi pasal huru hara besar yang akan jadi pada tengah malam pertengahan bulan ramadan iaitu hari jumaat 15 ramadan dekat bumi ni yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasal satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit, bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika beritahu pada 21-12-2012 planet X akan lintas ke bumi )Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja maha mengetahui.. ......... .. cuba kita lihat hadis nabi kat bawah ni dan kenyataan pasal huru hara 2012.

Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kamu telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kamu ke dalam rumah kamu, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kamu, sumbatlah telinga kamu. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".

Kajian NASA
Untuk pengetahuan semua, sebuah planet bernama Nibiru atau planet x(oleh NASA) sedang melengkapkan putaran orbitnya yang berlaku setiap 3600 tahun. planet ini 100 kali ganda besar bumi dan sama besar dengan planet jupiter (musytari). dijangkakan pada 21/12/2012 planet ini akan memberi kesan paling dahsyat kepada bumi dengan memutarkan kutub2 ke kedudukan terbalik (polar shifting) yang dijangkakan oleh NASA. bulan mei 2009 planet ini jelas kelihatan oleh semua pnduduk bumi <cuba search video dier kt youtube>.. mereka mengaitkan peristiwa ini seperti yang pernah berlaku banjir besar zaman Nabi Nuh AS dahulu..planet ini tak menghentam bumi tapi tarikan gravitinya yang sangat kuat akan mengganggu bumi.ia hanya akan lalu diantara bumi dan matahari dimana kecerahannya berwarna kemerah-merahan seakan-akan anak matahari.(tanda besar kiamat? objek merah di langit kelihatan). AS dan negara2 barat lain sedang sibuk membuat persiapan menghadapi keadaan ini dengan membina beberapa penempatan sementara di banjaran2 gunung lengkap dengan makanan yang mampu bertahan 3 tahun kerana dianggarkan 2/3 penduduk bumi akan lenyap. di Norway misalnya mereka membina sebuah gudang menyimpan segala biji benih di sebuah bukit lengkap dengan ciri2 keselamatan dan dari ancaman bencana(rujuk paper bulan februari, kosmo, BH n lain2)

Untuk rujukan penuh sila cari kat mana2 web tentang NIBIRU or video kat youtube (nak forward besar sgt)..benarlah kata2 RASULULLAH satu ari nanti bumi akan hancur dan satu zaman dipanggil back to ancient berlaku di mana segala teknologi pupus dan manusia akan kembali seperti zaman purba, berperang dengan pedang cara kuno. jadi bersedialah kita umat islam...ALLAHHUAKBAR"


Thursday, 9 June 2011

OST Nora Elena..

enjoy it !! =)






Terharu Berlebih-Lebihan!!


hye!!
aku baru lepas tgk 1 video yg membuatkn aku terharu secara berlebih-lebihan..haha..over!!
klau la bnde ni jd dlm hdup aku, aku sndri pn xtaw ape nk ckp..
ahhh...dah la..ckp pn xgune..baek korg tgk sndri video ni..=)


Wednesday, 8 June 2011

Tips Mencegah Jerawat..


Hello, Assalamualaikum semua..harap sihat & ceria selalu..=)
hari ni aku nk share dgn korg sume tips2 mencegah jerawat..
lps bace entry ni, maybe korg taw knp muke korg berjerawat..
mcm aku, jerawat jarang tumbuh kt muke ni..kdg2 je..
tp parut2 jerawat yg ade tu smpai sekarang xnk hilang wlaupn kulit nmpk mcm licin..huhu..
tp lps buat review pasal jerawat ni, br la aku taw knp parut jerawat kt pipi kanan aku ni xhilang2..
so now, aku nk share ngn korg pasal pimples yg jahat ni..


ok, semua orang tahu kn jerawat tu ape??
so, xpayah la aku terangkn lagi..hehe..sape yg xtaw, tgk je la gmba kt ats ni..ape ssh sgt..=p
ape yg aku nk bgtaw kt korg, jerawat terjadi apabila liang2 roma tersumbat dan seterusnye dijangkiti..
hmm..sakit hati kn??
klau xnk sakit hati lg lps ni, korg silalah bace entry ni smpai  abes k..=)

ok, ni dia basic tips utk prevent pimples:

1. Rutin Mencuci Muka
hmm..ni bergantung pada aktiviti harian korg jgk la..
korg set la specific time utk cuci muka korg dlm sehari tu bape kali..
tapi make sure gune pencuci muke yg sesuai (avoid oil & alcohol based cleansers) sbb bahan ni boleh buat kulit korg kering dan tegang..
tp igt, jgn terlebih cuci pulak muke tu..yg tu pn x elok jgk..

2. Elakkan Menyentuh Muka
haa..yg ni antara hobi aku & ramai lg org lain..
sentuh muka terlampau kerap pn xelok taw..
sbnanye kt tgn kite ni tlampau byk kuman2 yg kite x nmpk..
sbb tu la klau blh tolg elakkn menyentuh muke tlampau kerap..
lg 1, elakkn rambut2 korg tu dari terkena muka jgk..lg elok, ikat je la rmbut tu..
sbb rmbut ni sbnanye banyak memerangkap habuk dan kotoran..

3. Jangan Biarkn Peluh Terlalu Lama
kpd sesiapa yang aktif bersukan tu, make sure korg bwk towel kemane2 shj..
bila berpeluh, lap la peluh tu..jgn biarkn peluh lama2 kt muke korg..
lps bersukan, sgt pntg utk korg cuci muke mggunekn mild cleanser utk menyahkan habuk, kotoran dan peluh2 kering yg masih ade lg kt muke korg tu..
*jgn lupe jgk gunekn gentle exfoliate 2 kali seminggu supaya kulit mati tu menggelupas. <yg ni aku xpnah buat pn..hehe..>

4. Elakkn Mengupas & Memicit Jerawat yg Tumbuh
haa..yg ni la hobi aku klau korg nk taw..tp tu dulu la..skrg x lg..tp masalahnye, kesan parut tu smpai skrg x nk hlg..huhu..nsb baek sikit je..dlu, pipi blah kanan aku ni selalu jgk la berjerawat..area yg sme plak tu..aku geram, aku picit la..haa amek kau, smpai skrg x ilang2 kesan tu..huhu..
nasihat aku utk anda diluar sne, jgn la tiru aksi terlampau aku ni..nnt menyesal x sudah..=(

5. Rawat Secepat Mungkin
yg ni utk org yg byk duit blh la..diorg blh jmpe pakar klau kulit bermasalah..dermatologist tu akn syorkn la produk jenis ape yg bgs utk kulit yg jenis mcm korg..

6. Exercise
Regular Exercise blh menyebabkn kurang stress..klau kurang stress/tekanan, korg akn happy, hormon pn ok..so kurg skit la penyebab terjadinye jerawat tu..

7. Gunakan Kosmetik yg Selamat
gunakan produk yg berlabel "noncomedogenic" atau "oil-free" ataupn (elakkan = "mineral called mica") utk mengelakkan liang tersumbat ataupn berlaku iritasi pd kulit. lg 1, klau boleh gunakn yg bebas pewangi. Lip gloss yg terlampau bersinar mengandungi "comedogenic" yg berlebihan akn menyebabkan pori2 korg tersumbat. (aku xtaw knp lip gloss pn terlibat dlm hal ni..abaikn..hehe)

8. Healthy Diet
korg msti minum plain water sebanyak yg mungkin..ok??..hmm..kembong la perut..
hmm..tp yg lg 1 ni ssh skit..aku pn xbuat skrg..amek vitamins yg cukup, minerals & supplements utk mengelakkn jerawat. kandungan vitamin tu should be:

* Vitamin A or Retinol (High doses are toxic)
* Vitamin B Complex
* Vitamin C
* Vitamin E
* L-Carnitine
* Zinc
 


hmm..ok, skrg kte proceed dgn makanan2 yg boleh mencegah jerawat:
*description dier korg search sndri la ye ..aku da penat menaip ni..hehe..

1. Organic Green Tea
2. Olive Oil
3. Walnuts
4. Berries
5. Lemon Juice
6. Watermelon
7. Low-Fat Dairy Products
8. Whole-Wheat Bread, Cereals and Brazil nuts
9. Yogurt
10. Water 
11. Apple

ok la, tu saje la yg aku nk share ngn korg hr ni..
harap entry ni membantu..
tata..=) 


Jgn Klik!!..Jgn tengok!!


Haa...org kate jgn klik, nk klik jgk..degil betullah..tgk la muke2 yg perasan tu..hehe..
actually ni gmba2 aku yg di capture oleh photographer HERO tu..
i really miss that moment..we hanging out all day long..'jalan2 cari makan' as well..hehe..
sgt la bosan xde nk buat ape skrg ni, jd aku tgk la gmba2 kenangan ktorg..
bile terjmpe gmba ni, teringat 1 hr yg memenatkn bersame sang HERO..
bkn penat ape, penat makan..mcm2 yg ktorg makan hr tu..hehe..
food court, secret recipe, McD, smpai la Mai Cafe..mmg penat aku mkn..hehe..

Tgh menyumbat prosperity burger dlm mulut..hehe..
Haa...sumbat lg..sumbat lg..aammmm....
Cuba buat muke comel walaupn perut da kembung..hehe..
Ni kt Mai Cafe plak..tu br menu 1st yg smpai tu..
xperlu la tnjuk yg lain..
kang x percaye plak tgk ktorg mkn byk..hehe..
Selesai makan, aku promosikn Mai Cafe kt korg pulak..hehe..poyo..
tp cuba tgk perut aku tu..buncit xleh blah..haha..pdn muke aku..

ok..itu saje la gmba2 aku yg poyo2 tu..hehe..
thanks HERO sbb sudi jd photographer sy..=)
i syg u lebih la..hahahahaha...=p
ok, tata... ~~


Tuesday, 7 June 2011

Kembar Siti NurHaliza ke??


Hello, Assalamualaikum semua..
sblm tdo ni, aku nk tulis skit pasal kembar ct ni..=)
td time tgh msk utk lunch, sambil2 tu tgk la tv skali..
atok aku bkk gadis melayu..aku pn tumpang tgk jgk la..
bila aku tgk je sorg peserta gadis melayu musim ni, terus aku teringat kt ct..
sbb muke dier sebijik mcm ct, penyanyi no 1 negara tu..hehe..
ok, korg tgk la sndri gmba dier..
xtaw la pndgn korg cane..tp bg aku,mmg sebijik mcm ct..


haa...tgk..sama kn..
cume aku rase peserta ni maybe kening dier x dicukur..
klau x, sebijik mcm ct..
bertuah badan, dpt muke cute mcm ct..=)
ok2, aku da ngntk ni..
nk tdo..
slmt mlm semua..
tata..=)


Tips2 Memasak..



Hello, Assalamualaikum semua..
harap semua sihat & ceria..=)
hari ni aku nk cite pasal tips2 memasak..
sape yg dah reti masak, xpayah bace la entry ni..buat malu aku je nnt..hehe..
sape yg tak reti masak, it's ok..it's not a big problem..kn blh belajar..
hmm..aku ni suke memasak..
nk kate pndai masak sgt tu xde la..
klau setakat nasi & lauk2 tu, blh sgt..
lauk ayam/daging paprik ke..lauk sayur..tomyam, sup aym, butter prawn..masak 3 rasa, spgeti & mcm2 lg la..
tp...walaupn aku suke masak, tp aku ni malas ke dapur..
haha..pelik x???mmg pelik..hehe
ni sbb..aku sndri yg akn ke dapur klau aku ade mood..
dlu mase kecik, mak aku slalu halau klau masuk dapur..huhu
nasib baek da besa ni aku reti masak..
klau x, kesian la future hsbnd aku nnt...
hmm...ok..kte proceed bab masak..
utk permulaan, benda yg paling penting utk masak ni of coz la bawang kn..
klau xde bawang, mmg hampeh la masakan korg nnt..hehe
walaupn ramai org yg katenye x suke bawang, sbnanye setiap mknn yg sdp yg diorg makan tu,semuanye ade bawang..cume kau je yg x nmpk..hehe..
aku ni suke masak..tp aku masak mmg lmbt..terhegeh2 buat kje dapur..biase la, org blm pro lg..hehe
lg 1, aku ni klau bab2 masak, aku mmg suke..
tp bab2 siang ikn, potong aym, sume aku xreti..hehe..
msti kne ade org yg prepare semua tu utk aku dlu..
dlu sblm adek aku masuk U, dier la yg jd tukang siang ikan & aym/daging..
aku tnggl masak je..senang kn..hehe..
so pesanan aku utk my future husband, tolong la rajin2kn dri anda menyiang ikn & memotong aym..sbb saye xreti..hehe..
lgpn, kn lg sweet gitu klau hsbnd&wife masak same2 kt dapur..br la adil..
xde la sang suami hanya goyang kaki bace surat kaba aje..hehe..
ok, lg perkara penting utk memasak, msti berani..
yeah..msti berani..=)
kenapa mesti berani?
hmm..bayangkn time minyak tgh btol2 panas, korg nk masukkn bahan menumis..
dier punye meletop tu, menakutkn kot..
mule2 aku masak dlu, bkn maen jauh lg jarak badan dgn kuali..haha..lawak gile..
tp skrg x lg..make sure mase menumis tu api x terlalu besar..
klau x, tumisan tu lg hyper meletop + merecik..abes kne lap semua..klau x, mak aku membebel nnt..hehe..
skrg ni pn, walaupn aku da blh masak,aku ttp takut dgn letup2 tu..
klau buat sotong goreng tepung, letup dier tu mmg x agak2 r..sbb sotong tu kn jenis makanan basah, so bile minyak panas bertemu air, meletup dier x agak2 r..
aku smpai cover muke aku dgn penutup tupperware yg transparent lg tu utk selamatkn muke dari kne letupan minyak panas..hehe..
pape pn, muke tu plg pnting..org tgk kite tang muke..ade ke org 1st time tgk kite, tbe2 mintak nk tgk kaki??
mmg dapat kaki la kt muke kau..haha..sorry aku merepek..
emm..lg 1, klau nk masak, korg kne rajin bertanye..
klau takut/malu nk tanye org, search je la kt intrnet..kn senang..
zaman skrg ni dah modern..x perlu lg bg byk alasan klau x taw..
sekarang ni, everything is in your hand..tekan saje keyboard tu, dan kau akn menjadi tukang masak professional..hehe..<poyo>
ok la..tu je la yg aku nk share ngn korg..
bg aku, sangat memalukn klau pmpn xpndai masak..
takut suami lebih suke masakan bibik dr masakn sndri...oh!! i don't want that..
hmm..ape yg pnting, keinginan tu..
kate org tua2, hendak seribu daya tak ndak seribu dalih..
klau keinginan nk masak tu pn xde, mmg xmnjadi la masakan korg..
masakn yg disertakan dengan keikhlasan tu msti akn jd makanan yg sedap..trust me..=)

ok, till now..aku nk masak for lunch ni..tata..=)


Monday, 6 June 2011

Demam Nora Elena..hehe..



hello, Assalamualaikum semua..
harap semua sihat & ceria..=)
entry hr ni aku nk kongsi pndapat aku tentang cite Nora Elena yg tgh hangat skrg ni!!..hehe 
agknye satu Malaysia skrg ni dilanda demam Nora Elena..
mane tak nye..dah la awek cun, hero ensem, romantik plak tu!! sape xnk babe!! aku pn nk!! hehe..
tapi xde la smpai obses sgt ok..biar berpada2 la..
aku xphm knp ade makhluk yg smpai nk anta surat ke tv3 la bagai..
relax sudah..sape suruh kau x romantik ngn bini kau..mmg la kau terase bile tgk cite tu..
knp org kate laki mcm tu xwujud dlm dunia??aku rase wujud..tp mungkin dlm 1/10000 je husband dlm dunia ni yg romantik cmtu..hehe..
tp klau ade husband2 yg nk cuba ke arah tu, mknenye akn wujud la husband mcm ni dlm dunia kn??hmm..semuanya x mustahil dlm dunia ni..
bg aku, cerita mcm ni bgs ditayangkn..supaya husband2 seluruh dunia ni pndai ambik hati isteri masing2..hehe..
wlaupn aku ni blm kawen, tp aku ni manusia jgk..ada mata, hati dan segala2 utk menilai ape yg aku nmpk..
hmm..secara jujurnye, ape yg aku nmpk, org lelaki kbnyknnye jd kurang romantik lepas kawen..
so..jgn la marah klau ade org yg bagi pendapat mcm ni..
dah mmg kenyataan ok!!
tak perlu la nk menyalahkan drama tv dan sebagainye..
wahai manusia, tolg la lihat semua benda dari espek positive..yg mana negative tu, sila abaikan..
bg aku, byk lagi cite korea, cina, jepun, hndstan, indon yg lg lah x logik & xblh diterima akal jln ceritanya..
tp bila org melayu nk buat cerita mcm ni, knp perlu bising??
relax sudah..klau x suke,jgn la tgk ok..kn senang!!
bg aku, semua laki dlm dunia ni sama je..diorg tetap lelaki..
tp bile laki korea berlakon romantik, xde sape marah pulak..bila laki melayu, ramai pulak yg komen..padahal diorg semua tu kn lelaki jgk..klau mereka romantik dgn cara yg sama, ape salahnye??
huh..sungguh aku x paham...
ok la, dah penat menaip ni..hehe
aku harap xde lagi manusia yg emo dgn drama tv..
name pn tv..bahan hiburan..jd ape2 saje yg ditayangkn tu adalah sekadar hiburan semata2..
kalau rasa mesejnye positive, sila ikut..
klau negative, sila abaikan..semudah itu..
ok, tu saje la pndpt aku..
~sekian~


Sunday, 5 June 2011

Aku & Roh..


aku & roh..
mmg x dpt dipisahkn..
ape roh tu?
bkn short form utk 'rahim omar' ye..hehe
rahim omar tu teman setia aku..
roh yg aku mksdkn ni, dia mmg betul2 rapat dgn aku..
teman setia dimana jua..ceh..
bile roh bertemu jasad Atiqah Hussin, maka terhasillah aku..hehe..
semua org pn ade roh masing2..
tp hari ni, aku nk cite pasal roh aku..
..ahaa..sounds weird..
tp ni la yg aku nk cite hr ni..
aku jarang cerita pasal diri aku kt blog ni..
slalunye aku bg info je..
tp hr ni aku nk cite skit pasal diri aku..& roh aku..
ok la..sepanjang 21 tahun kami bersama,
aku semakin kenal roh aku ni..


bg sape2 yg rapat ngn aku, diorg msti taw yg aku ni klau tdo,ssh sgt nk bgn..
kejut berkali2 baru sedar..
kalau setakat bunyi alarm yg ala2 'romantika de amor' tu..lupekn je lah..
aku xkn dengar ok..
dan semestinye aku xkn bgn..hehe
hmm..bg aku, roh aku ni suke name dier kne pnggl banyak kali..
baru la dier akn masuk dalam jasad aku..
sbb tu setiap hr aku ssh sgt nk bgn tdo..
subuh pn selalu hujung waktu..huhu..
hmm..klau x pn, maybe roh aku ni hobinye same mcm aku jgk kot..
suke travel..
time aku tido tu, ntah mane2 tempat la roh aku merayap agaknye..
mungkin dier travel ke negara China dan negara2 yg lain..
sebab tu bila org kejut aku, aku lmbt bgn..
roh aku lmbt smpai..jauh tu dari China..hehe..
org kate, mase kita tdo roh kita pergi jalan2..
betul la tu kot..hehe
hmm..
walaupn roh aku selalu buat aku kne marah dgn mak setiap pagi sbb lmbt subuh,
aku tetap bersyukur pada Allah sbb smpai hari ni roh tu masih diizinkan utk teman aku..
roh ade bersame aku setiap mase,
same ade mase senang, ataupn mase susah..
sebagai tnde terima kasih, 1 hari nnt aku akn bentuk roh aku mnjd roh yg lebih baik..
roh aku ni perlu diberikan makanan rohani yang baek..
perlu dibiasakan dgn bangun solat waktu malam..
mungkin dgn cara ni, roh aku akn terbiase masuk dlm jasad aku secepat mungkin bila ade org panggil kejutkn aku dari tidur..
: : INSYAALLAH : :


* ..ni ade skit info yg aku nk smpaikn pd korg berkenaan dengan roh.. *

~DESTINASI ROH MANUSIA~
Abu Bakar r.a telah ditanya tentang ke mana ruh pergi setelah ia keluar dari jasad, maka berkata Abu Bakar r.a : “Ruh itu menuju ke tujuh tempat” :-
  • Roh para nabi dan utusan menuju ke syurga Adnin. 
  • Roh para ulama menuju ke syurga Firdaus. 
  • Roh para mereka yang berbahagia menuju ke syurga Illiyyina. 
  • Roh para syuhadaa berterbangan seperti burung disyurga sekehendak mereka. 
  • Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung di udara tidak di bumi dan tidak di langit sampai hari kiamat. 
  • Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik. 
  • Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka Sijjin, mereka disiksa beserta jasadnya sampai hari kiamat. 
Telah bersabda Rasulullah S.A.W bahawa : “Tiga kelompok manusia yang akan berjabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya ialah” :-
  • Orang-orang yang mati syahid. 
  • Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam bulan Ramadhan. 
  • Orang yang puasa hari Arafah.

Saturday, 4 June 2011

Kelebihan Surah Al-Kauthar..Sgt Menarik..=)


Surah Al-Kauthar

Assalamualaikum semua..
entry hr ni tentang kelebihan surah Al-Kauthar..
bg aku, sgt menarik..=)
nk taw ape yg menarik??bace la smpai abes..hehe..


-->
          Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.
          Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.
          Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang  dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

          Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-
1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.
2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'Allah hilang dahaga.
3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.
4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.
5) Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.
6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.
7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

ok..tu saje la yg dpt disampaikn hr ni..
ilmu yg baik ni harus kte kongsikan bersama..
harap dapat membantu kita semua..insyaAllah..=)
akhir kata..semoga ceria selalu..
WASSALAM~~


Friday, 3 June 2011

Hati2 di Mesin ATM !!


Hye..=)
Assalamualaikum semua..
Aku rase semua org mungkin tahu ATM ni short form of an Automated Teller Machine, also known as a Cash Point or Cash Machine.
so klau ckp pasal ATM je, msti semua org fikir pasal duit kn??aku pn mcm tu jgk..hehe..
bila cakap pasal duit, si mata duitan pun mulalah carik idea mcm mne nk merompak..
perompak skrg ni bijak, mmg betul2 mengikut peredaran zaman..
ok, hari ni aku nk gtaw korg knp korg kne hati2 bila berada di mesin ATM..
tp info yg aku dpt ni mix dgn bhse Indonesia la..ahh...pndai2 la korg..hehe..
jom kte terjah!!!

video

udah nonton videonya??oppsss...cakap Indon pulak..hehe..
hmm..tu je la yg dpt aku share ngn korg hr ni..
harap entri ni membantu..
semoga korg ceria selalu..
ok.."sampei ketemu"..hehe..
tata..=)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...