Wednesday, 26 December 2012

Pure Marine Collagen MURAH!!!


Kolagen mentah sebelum direbus

Keadaan kolagen selepas direndam semalaman


Kolagen yg sudah direbus (macam agar2)

Pure Marine Collagen (Rumpai Laut Asli) 100gram = RM15 :)
COD Shah Alam, UTeM & UiTM Alor Gajah (Melaka) SAHAJA, lain2 tempat : RM20 include postage 
Suggested makan dengan vitamin C..
Kami pn ade jual vitamin C jugak (500mg)..klik SINI
Kalau korang ni memang jenis x sabar nk tengok kesan cepat, sy suggest beli la produk As Beauty..selamat & sangat berkesan..
As Beauty : klik SINI
Sebarang pertanyaan, boleh pm fb sy atau contact sy 
Ika 0105418977 & Rahim Omar 0194305919 :)

♥ KEBAIKAN KOLAGEN ASLI ♥
-Mencerahkan kulit muka & badan,
-Meningkatkan penghasilan susu ibu,
-Melaraskan BERAT BADAN & HORMON,
-Memulihara sel-sel kulit mati (JERAWAT),
-Membantu meningkatkan METABOLISME,
-Berkesan bagi penghidap sarcoma atau TUMOR,
-MENCANTIKKAN, MELICIN & MENEGANGKAN kulit,
-Mengurangkan tekanan DARAH TINGGI & hypertension,
-Meningkatkan PEREDARAN DARAH, mencegah sakit bahu,
-Anti-bakteria, membuang TOKSIN, menghilangkan SEMBELIT, 
-Mengurangkan RESDUNG, membantu peningkatan PAYUDARA,
-Membantu menghapuskan Nefritis (radang buah pinggang),
-Mengurangkan KEDUTAN, TOMPOK HITAM & SELULIT, 
-Memperbaiki masalah PENGELIHATAN dan BATUK,
-Mengurangkan sakit pinggang, mencegah ANEMIA,
-Membantu menghapuskan Arthritis(sendi tulang), 
-Mengisi rawan antara sendi, menguatkan tulang.
-Memperbaiki masalah KULIT dan RAMBUT,
-Membantu menguatkan saluran darah,
-SLIM UP abdomen dan PUNGGUNG,
-Menormalkan fungsi kelenjar tiroid. 

Kolagen ini 100% asli dan belum diproses. 
Tiada campuran bahan-bahan kimia.

KAEDAH PENYEDIAAN:
1. Basuh kolagen mentah, ramas-ramas seperti basuh beras (5-6 kali)
2. Rendam kolagen mentah yang telah dibasuh semalaman.
3. Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali, kemudian toskan.
4. Campur dengan 1.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus.
5. Selepas mendidih biarkan ia sejuk (seperti agar-agar)
6. Simpan kolagen yang telah sejuk tadi dalam bekas bertutup ke dalam peti ais.

CARA PENGAMBILAN:
1. Seeloknya diambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur-sebelum sarapan & sebelum masuk tidur)
2. Sukatan: 3 sudu besar setiap kali minum. (bancuhkan dengan air atau air buah; contoh Sunquick, Ribena)
3. Seeloknya diambil bersama vitamin C.
4. Boleh dijadikan masker.

PERHATIAN 
-Jika boleh elakkan minum kopi, nescafe; minuman yang tinggi kandungan kafein kerana ia boleh menyerap dan membuang vitamin C, kolagen dan gluthathione (agen pencerah) dalam badan
-Bagi wanita hamil, pengambilan adalah sewaktu usia kandungan 6 bulan ke atas (2 sudu sahaja)
-Bagi wanita yang sedang berpantang & menyusukan bayi, boleh amalkan dengan syarat tidak boleh melebihi 5 gram sehari kerana kandungan iron adalah tinggi.
-Ambil bersama vitamin C untuk kesan yang lebih cepat. 
-Banyakkan minum air kosong untuk membantu sistem dalaman badan.

Saturday, 8 December 2012

Lelong Novel!!!


Sesape yg berminat dengan novel & nak beli dengan harge murah, click HERE :)

Saturday, 1 December 2012

Romantic movie


Hye..looking for the best romantic movie? click HERE

Sunday, 25 November 2012

Masak2 (2) :)


Hai..semalam update pasal masak, hari ni masak lagi??hehe..

To continue reading, click HERE :)

Saturday, 24 November 2012

Masak2 :)


Assalamualaikum sume..firstly nk mntak maaf byk2 sbb lepas ni aku xkan update blog kt cni lagi atas masalah teknikal..huhu..

but it's ok, u can follow me on my second blog.. ;)
Click here : ♥ cool blog (2) ♥

Sunday, 18 November 2012

Beutskin Essence (the secret of beauty)


I made up my mind..I wanna do this business..nk dapatkn side income untuk membantu tujuan aku tu..hehe..in shaa Allah..do pm me if u interested :) advantages utk sesape yg tnggl kt area Shah Alam, boleh COD :) yg tnggl kt area lain just postage je k..

nak kulit cantik mcm adira??
for more info click this link : BEUTSKIN ESSENCE 

Saturday, 17 November 2012

Business


Hye2..Assalamualaikum semua :)
dah lame sgt2 x update blog..so of coz ade bnde yg aku nk cite kn..hehe..tapi hold dulu la..sbb gmba ade kt phone HERO n skrg dier ade kt Terengganu..huhu..
skrg tengah perah otak fikir same ade nk join business ke x..
nk carik duit lebih ni atas tujuan tertentu..hehe..
tujuan ape tu???rahsia dulu la.. ;p
ok2..nnt da bluetooth gmba aku update blog k..
have a nice day..tata :)

Thursday, 25 October 2012

Makan sedap!!


Hye..Assalamualaikum semua.. :)

Time org sume dah balik umah utk raye haji, aku masih lagi tercegat kt umah sewa Shah Alam ni disebabkan kelas MAT lecturer xnk cancel pagi tadi..haihhh...klau x, selase malam lagi aku dah nk cabut balik rumah taw! huhuhu...
Ok la xnk cite panjang..straight to the point..
Haritu aku g makan2 dengan HERO, dekat dengan taman tasik seksyen 7 & Mydin Mart..restaurant tu cntik, I can't remember the name tapi yg penting ade perkataan Steak etc..
ktorg try 2 menu haritu..Chicken Chop Combo & Butter Cheese Rice..bagi aku, Butter Cheese Rice tu murah sebab harga dier RM6.90 je..klau Chicken Chop biase murah jugak RM9.90 tapi disebabkan haritu ktorg nk try Combo set, mahal la sikit RM16.90..tapi memang berbaloi la sebab ayam besar gile, blh makan 2 org.. pastu dapat udang grill 2 ekor size besar..order Combo set semata2 sebab nk rase udang tu je..hehehe..
Overall, sangat sedap + berbaloi..Chicken Chop msti korg semua dah biasa makan kan...so klau nk try something new, better korg try Butter Cheese Rice..bagi aku, rase dier sangat sedap!
Ok, akhir kate, silalah jamu mata dengan gamba makanan yg aku attach ni..hehe..sorry, hanya gmba je yg mampu aku tnjuk ;p

<click photo to enlarge>

Butter Cheese Rice

Chicken Chop Combo..sorry sbb gmba ni aku snap dari angle
yg sangat hodoh..smpai x nmpak coleslow..nk cepat makan..
lapa pnye pasal..hehe

Jemput makan semua!!
Selamat Hari Raya :)


Saturday, 13 October 2012

I just...like it (12) =)



                                                                                               To be continued...

Tuesday, 2 October 2012

Dalam kenangan....


Hmm..tadi mak kol..bgtaw yg Kekeh dah mati..
Bagi sesape yg x taw, Kekeh tu sbnanye kucing..
Hmm..sedih la jugak..ternangis skit..huhu..tapi mmg dah agak ajal dier dah nk sampai..mase cuti hari tu, tengok dier makan pn macam nk x nk je..badan pn lemah, semakin kurus..
Aku dah agak dier dah nk mati..sebab dier bawak balik bini bunting..sebab x lame sblum bapak dier mati dulu, bapak dier pn bawak bini & anak(Kekeh)..ramai org kate kucing jantan tu x bertanggungjawab, suke makan anak, tapi X kucing aku..
Kucing aku baek + btnggungjawab..malulah pada manusia yg x taw btnggungjwb tu..kucing pn taw sayang anak bini..
Ok la..x nk bcerite pnjg..cume nk tunjuk gmba kenangan mase Kekeh muda2 dulu..klau nk tengok, klik sini..

Sunday, 30 September 2012

I just...like it (11) =)



                                                                                                To be continued...

Monday, 24 September 2012

I Sayang U lebih la ;p


Assalamualaikum..x jawab dose..hehe..
Tak de ape yg best nak cite pun..cume nk bgtaw yg ni je..
Haritu aku demam..skrg dah sembuh tapi batuk tu still ade lagi..
Malas nk g amek ubat kt PK (Pusat Kesihatan), tapi nak ubat jugak sebab x sanggup batuk lama2..huhu..cuma yg masalahnye aku hanya nak ubat batuk ini SAHAJA, tidak yg lain..


Aku suke ubat ni jugak sebab bagi aku dier sedap + effective..
Kat PK memang bagi ubat batuk ni cuma aku je yg malas nak pegi..
HERO carik dari satu ke satu farmasi tetap x jumpe..mcm2 alasan..
X ade la..dah habis la..nk beli ubat lain aku xnk, nnt aku xmakan..
Simpan buat pekasam..penuh ubat satu laci tapi x makan pn..
Kesudahannya sakit x baek2..itu la aku kalau korg nak taw..
Dah la klau dapat batuk tu x cukup sekejap..mesti lama klau aku dapat penyakit yg satu ni..HERO xnak batuk aku melarat, lastly dier pegi jugak PK berlakon demam sebab nk dapatkan ubat ni untuk bagi aku..budak rumah aku cakap aku jahat..haha..
So to my HERO, tq so much..I sayang U lebih la!! haha..
Harap2 batuk aku kali ni cepat sembuh..amin...

Wednesday, 19 September 2012

I ♥ this bag!!


Hye..welcome back..aku update blog lagi =)

Harap jangan muak nak bace ye..balik2 budak ni je update blog..hehe..bukan ape, dah banyak sangat bende yg nk dicerita..
Mase cuti sem haritu kan aku kerja kt kedai baju..
So selalu la tengok orang lalu lalang..dan mata aku pn mula la tertangkap pada satu objek! haha..apakah itu??
Of coz la beg kn, sebab tajuk pn pasal beg..
Tak sangka pulak budak tu singgah kedai aku..
Aku pn terus tanye kt butik mane dier beli beg cantik tu..Adidas?? Al-ikhsan?? dier kate xde la kak..ni beli kt Masjid India je..huhu..
Melepas la..bila nk pegi tu satu hal..lagipn kedai banyak kt sane, mustahil la boleh jumpe..silap2 dah habis stok dah pn..huhu..
Klau kt butik, bila2 pn boleh pegi + kt mane2 pn ade branch..
Tapi Allah tu maha kaya..ditemukan aku dengan beg ni kt dalam U aku je pn..tinggal satu je & of coz la aku beli! haha..
Alhamdulillah..x sangke dapat jugak aku beg ni =)


Biase je kn?? hehe..tapi xtaw la kenape aku suke sgt beg ni..


TQ for reading..tata =)

Tuesday, 18 September 2012

New Shopping Card =)


Hye..Assalamualaikum semua =)

I got new shopping card!!! saje nk bgtaw..hehe..
Name dier Easy-Smart Debit Card..
Ape yg special tentang Smart Card ni??
Dier membantu kite menyimpan sambil berbelanja..
Dier ade 2 akaun yang mane Akaun1 digunakan untuk bershopping & Akaun2 untuk simpanan dan automatik dihubungkan terus ke Akaun1 time kite berbelanja..
Yang bestnye klau kte shopping dalam jumlah sekian2, kite akan dapat pulangan sekian2..selain tu, kite jugak akan dapat pertambahan _% daripada jumlah simpanan kte yg dalam Akaun2 tu..best kn??sebab tu aku tertarik nk buka akaun ni..
Lepas ni x payah la shopping gune VISA Maybank atau Bank Islam lagi..boleh gantikan dengan yg ni pulak :)


Cantik pun cantik :)

For more info, klau rajin silalah baca ni :


Click photo to enlarge


tq 4 reading..tata =)

Thursday, 13 September 2012

IKEA =)


Assalamualaikum semua.. =)

Korg sihat?harap2 semua sihat alhamdulillah..
Semalam aku g jalan2..yela dah lame x jalan2 ngn HERO sebab cuti sem lame haritu..so banyak jugak tmpat ktorg pegi semalam..
Starting with Plaza Alam Sentral atau nama manjanya PAS, IKEA, The Curve, Tesco & penutupnye kami makan2 kat Seksyen 18.. 
Hari ni aku x nk cerita betapa seronoknye tengok deco kt dalam IKEA tu..2 kali datang 2 kali jugak teruja..HERO apatah lagi ;p
Ape yang aku nk cite hari ni cume tentang MAKAN!! =)
Harap semua jangan terliur ye..hehe..


click photo to enlarge

Percaye x makanan sebanyak ni cume ktorg berdua je yg makan??
Ktorg memang jaguh bab2 makan ni..semuanya licin tanpa ada sebarang unsur pembaziran.. hehe..(ayat karangan SPM ;p) 
Benda wajib klau korg smpai IKEA ni of coz la meatball dier..
Bukan aku je yg kata..tapi semua orang cakap benda yg sama..
Bagi aku meatball dier sgt sedap..ni 2nd time aku makan..
yg lain semua 1st time..saje nk try klau boleh semua menu ;p
Ape yg special tntang meatball ni of coz la sauce dier yg brown color tu..bukan black pepper but maybe some kind of mushroom sauce..rse dier sgt2 creamy which SEDAP GILA!!!
Pasta tu boleh la..xde la sesedap mane..x boleh lawan dengan yg aku masak..(masuk bakul angkat sendiri ;p)
Chicken wing tu sedap tapi aku lagi suke pizza hut punye..
Salmon pn boleh tahan sedap..tapi kek coklat tu mmg sedap!! 
Dark Chocolate Almond Cake..selain meatball, ramai jugak orang recommend yg ni..klau korang datang sane, silalah try =)


HERO: Peace (^_^)V

Makan malam plak ditaja oleh HERO..tq HERO =)

Aku x ingat nama kedai tapi ade la perkataan Anggerik kot..
Lokasi: Seksyen 18..makan nasi lauk ikan siakap steam, tomyam, sotong tepung, daging merah dan bermacam2 lagi..haha..
Semuanya sedap + harganya murah..bagi aku murah sbb kami makan agak banyak tapi harga baru around RM50..
Ape yg penting, semuanya licin tanpa ada sebarang unsur2 pembaziran..hehe..kehebatan kami mmg x dapat disangkal lagi!



Ok la..malas nk tulis panjang2..
Ni pn da cukup panjang rasenye..
Kepada yang sudi bace, tqvm..
Selamat menyambut Hari Malaysia..
Take care..tata =)


Sunday, 26 August 2012

Majlis Perkahwinan


Assalamualaikum semua..rasenye belum terlambat utk aku wish Selamat Hari Raye =) ..mntak maaf ye klau ade tersalah silap dengan sesape..maklumlah, kite ni cuma manusia biase..

Hmm..dah lame rsenye x update blog..tup tup update pasal perkahwinan..hehe..sape pulak yg nk kawen ni??
Actually cousin aku nk kawen this Merdeka..beberape bulan lepas adik dier kawen aku x dapat nk datang..so kali ni aku ade kesempatan, so aku msti datang! Penang, here I come!!..but...
I wonder...ape la hadiah yg aku nk bagi kt diorg ye??
hmm..nanti lah klau ade mase aku fikirkan..
Tapi...klau tanye aku ape hadiah yg aku nk untuk wedding aku, mestilah aku akan jawab....


1. Garment Steamer
Aku sangat suke bende ni..sangat memudahkan
kerja2 menggosok baju.. :)

2. Vacuum Cleaner
Ini memang sesuai untuk aku
si pemalas pegang penyapu

3. Microwave Oven
Yang ni memang penting untuk panaskan makanan..
rumah aku dah terlebih 1, nanti aku nk bawak pergi
umah sewa..rumah yg kt Seremban tu abang tinggal,
aritu dier dapat adiah microwave..kt rumah Melaka
pun dah ade microwave..tu yg terlebih satu..

4. Washing Machine
Aku xsuke basuh baju gune tangan sebab mase dduk
hostel dulu dah bosan basuh baju..penat..

5. Honeymoon Package
(^_^)V


Perghh...hadiah nk demand plak kn!! haha..
Poyo lebih..untunglaaa klau ade orang nak bagi...

Tuesday, 14 August 2012

Diari Ramadhanku - 2012


Assalamualaikum semua..salam Ramadhan =)

Tak byk yg aku nk cite tntang Ramadhan kali ni..
Ape yg pnah aku bgtaw, aku kje part time kt kdai baju..
Tapi aku x bli baju rye kt ctu pn..beli kt tmpt laen..hehe..
Sebab baju hijau xde jual kt kdai aku..
Ade pn sikit je tapi aku x berkenan sgt..
Aku cuma dpt beli 1 baju je kt kdai tu..biase2 je baju tu xde manik2 pn tapi aku suka design corak dier..bg aku baju tu simple but nice..
Aku klau blh nk carik lg 1 baju..baju kurung biasa..
Tapi baju kurung skrg ni susah nk carik yg aku berkenan..
Corak biase2 je..klau nk beli kain, then tempah, mcm pelik pulak sebab aku jarang tempah baju..mmg tiap2 tahun beli baju siap..
Baju kurung moden mmg cntik, dah beli dah pn tapi ikut shape badan sikit la..aku klau blh dah xnk pkai lagi baju2 mcm tu..tapi klau nk beli size besar, bahu jatuh & lengan menggelebeh la pulak..so beli je la yg fit tu..kene la bukak dart dier nnt..huhu..
Hmm..sepanjang aku bkerje ni, mcm2 ragam customer yg aku jumpe..ade yg annoying..annoying gile! tapi malas la aku nk cite..
Lagi, aku suke tgk org lalu lalang..banyak yg kte blh nmpk..
Contohnye org yg x mnghormati Ramadhan..bulan puasa pn masih lagi nk pakai seksi..buat kurg pahala puasa org yg tgk kau je!
Pastu aku suke tgk gelagat suami melayan si isteri..
Ade yg kasar dgn isteri..ade yg baek sgt layan isteri..
Tapi kan...kebanyakan yg aku nmpk, isteri selalunya nmpk lebih tua dari suami..betul cakap mak, org pmpn klau nk kawen elok pilih lelaki yg lebih tua dari kte sbb pmpn cepat nmpk tua!
Bila dah beranak, x jage badan, badan kembang sana sini, ala2 mak cik padahal kebanyakan suami diorg masih nmpk muda..ade tu bukan setakat nmpk muda, tapi hensem gile ok! aku x la tergoda pn..cuma aku tbe2 rse takut..harap nnt aku pndai la jage diri, jage penampilan lepas kawen..huhu..yg pnting, kena pndai jage suami!
Hmm..laen2 aktiviti bulan Ramadhan ni cume tarawih..
Tu pn aku dpt tarawih kt surau cuma lebih kurg 3 hari dlm semnggu time cuti..klau keje, aku buat tarawih sndri je kt rumah..
Tahun ni ade jgk berbuka kt luar dgn family..
Mulenye ayh nk bwk ktorg ni mkn nasi arab..
Keluar rumah lewat dah dekat nk azan..sekali smpai sane, dah penuh gile..lgsung xde kosong! x sngke plak camtu..nk balik rumah, makanan lgsg xde sbb mak x masak hari tu..nsb baek ade hotel bdekatan buat buffet sempena bulan puasa..ape lagi, hari tu bbuke kt hotel la..hehe..datang terus bayar, amek makanan, terus azan..kembung jgk la perut nk merasa byk2 jenis makanan..dah bayar, rugi klau x merasa semua menu..btol x??hehehe
Then smlm baru la dpt makan nasi arab..tu pn ayh booking awal..
Overall, mmg sedap..sepinggan RM13 tapi ayh punye RM21 sbb ayh order nasik lain skit (Nasi Mandi) lauk daging kambing..
So kt bwh ni ade gmba =)..tapi sorry la sebab 2 gmba atas tu kurg jelas skit sbb lupe bwk camera..huhu



Pembuat Tortilla..hmpir semua pekerja dari Arab..

Yang ni makan kt rumah sbb dah kenyang kt sne..
1 = RM6..3 = RM12..so baek beli 3 kn =)

Nmpk sedap x??jgn jeles..hehe..


Sebelum berbuka smlm, seharian aku ngn adik bershopping sakan dari pagi..jadi driver terhormat la aku skrg ni..hmm...
Hari ni, jap lagi nk bwk mak plak g shopping..
Smlm ktorg belikan baju raye utk Cassandra jugak..
Warne pink 'gitu'..siap ade ropol2 lagi..hehe..
Mase mule2 pkai, dier jalan x betul..jalan mengundur ke belakang..haha! tapi ble dah brape jam pkai, ktorg bukak, muke dier mcm x puas hati je ktorg tnggalkn baju dier..hehe..mne blh pkai lame2..nnt raye dah x cntik lagi..


<click photo to enlarge>


Comel tak I pakai baju raye??


Monday, 30 July 2012

Dugaan Bulan Puasa :(


Assalamualaikum semua..hari ni dah Ramadhan yg ke-10..

Ramadhan kali ni aku tempuh dgn dugaan kesihatan..huhu..
Rasenye aku blm pnah lagi sakit dlm bulan puase..
Tapi tahun ni aku demam..huhu..
Aku keje part time setiap khmis smpai ahad..
Hari Khamis Ramadhan ke-6 tu kire hari 1st yg aku boleh puase lepas ABC (Allah bagi cuti) tapi yg menyedihkan dah la tu hari 1st aku puase, hari tu jgk aku demam, ditambah pulak dgn hari Khamis aku keje..huhu..xnk pulak dier demam mase aku xleh puase+aku xkje hari Isnin-Rabu tu..huhu..cobaan~~
Ape nk buat..redha je la..huhu..anggap je la ni ujian buat aku..
Dah la org ramai gile dtg nk beli baju raye, aku pulak batuk sakit tekak smpai lgsung suare aku xnk keluar..huhu..
Yang buat aku tambah geram, ade laki tu dah la tempang+pakai tongkat, ade hati ejek aku bisu siap buat gaye org bisu lagi!
Ee saba je la aku..nak aje aku buang tongkat dier jauh2..huhu..
Hmm..tapi yg best, baju banyak terjual..insyaAllah, dpt la komisyen lebih skit keje kali ni..=) Tapi klau awal2 aku taw sewa tapak bazar serendah RM1 sehari, sah la aku nk meniage kat bazar..untung kot!! tapi xtaw nk meniage dgn sape..hehe..
Nak ajak kawan aku yg sorg tu, dier tgh praktikum pulak..
Lagipun dah lmbt da..dah hari ke-9 puase baru taw pasal ni..
Xpela..nmpaknye tahun depan je la..insyaAllah...
Haaa...cakap pasal keje ni, kan ramai org dlm Mall tu..
Setiap hari tengok org lalu lalang, tengok gelagat org..
Ade sorg budak kecik tu, umur lebih kurg 2 tahun, muka dier cntik sgt..ala2 pelakon cite Marimar..cantik kn??!! untung la~~

Pelakon Marimar

Sorg lagi, budak perempuan lebih kurang drjah 6, muke iras2 Juliana Evans!

Juliana Evans

Hmm..untungla diorg...
Bagi aku, Juliana Evans ni artis paling cantik kt Malaysia..
Klau paling jelita+hot, aku rasa Rozita Che Wan..
Klau paling comel, Lisa Surihani & Wawa..
Setuju x??hehe..semua org berbeza2 pendapat..
Ok la, smpai situ je utk hari ni..tata =)

Tuesday, 24 July 2012

It's my Birthday!! ;)


Hello guys..Today's my birthday!!

Yahoo..I'm so happy.. (melompat girang)
Mcm budak2 la pulak =p (pdhal umur dah 22)
Present??dah besar pn nk hadiah jgk ke??xde la..
Hmm..cuma yang ni aku anggap present dari ayah..
Present dari HERO tahun ni biarlah rahsia..hehe..
Yg pnting sgt cantik + aku sgt suke bende tu..
Tu yang excited semacam ni..hehehe..
Ok la..tu je yg aku nk cite utk ari ni..
Enjoy your day..tata..titi..tutu..
Peace yow!! (^_^)v

Monday, 23 July 2012

Tersalah tafsir..


Assalamualaikum..salam Ramadhan =)

How's ur Ramadhan?aku ni antara geng2 yg kesian sbb stiap kali awal Ramadhan msti aku x dpt rasmikan..sob..sob ='(
ohh..abaikan..berbalik pada tajuk asal..
apa yang tersalah tafsir???
mestilah sebab percakapan aku kan..
nada aku bercakap selalunye agak tnggi..sbb aku ni kn anak ayah..byk sgt ikut perangai ayah..
mak byk kali terase dgn percakapan aku pdhal aku rase aku ckp mcm biase je, x marah lgsg pn..mcm tu jgk dgn adik..
tersalah tafsir nada aku tu padahal aku x marah pn..
mak ckp aku ni "cakap kasar mcm marah, same mcm ayh"..
huhu..what to do??aku pn xtaw..huhh...
ni la cara aku bckap dgn HERO, housemate, kawan2 belajar, kawan2 kerja, roommate, dormmate dan yg sewaktu dgnnye..
xtaw pulak klau diorg pnah terase hati ke ape tapi aku rse diorg biase je klau bcakap dgn aku..
bagi aku, aku ni jarang cakap serius sgt..
msti ade bende2 bodoh yg aku selitkn dlm perbualan aku..haha..
bg yg dah biase, diorg pn paham aku ni mcm mne..
lebih kurang ngokngek jgk la =p
klau yg x knal, nmpk aku ni mcm serius/sombong pn ade..
hmm..ok la..smpai ctu je kot utk hari ni..
esk mgkin aku update lagi ye..tata =)

Monday, 16 July 2012

Universal Studios Singapore



Assalamualaikum..semua sihat?dah makan?
harap semuanya baek2 belaka =)
14 July hari tu aku dgn parents pegi USS..that was 10 days before my birthday..so aku just anggap ke sane hari tu as a birthday present utk aku mmndangkn mmg aku sndri
yg request nk pegi USS =D
memandangkan diploma dgn degree UiTM dah x sama waktu cuti sekarang, nmpknye mmg aku sorg la yg pegi USS..adik siap ade test lagi tu mase hari ktorg pegi..hehe..kesian adik..
tapi xpe..hari tu mse bday dier ayh dah bwk dier g Brunei..
ok, berbalik pada cerita kita =)
klau korg nk senang, pegi la under package..
murah pn murah, senang pn senang sbb sumenye dah complete..
tapi hari tu ktorg pegi sndri sebab
package xde pada tarikh yg ktorg nk..
so, ble pegi sndri, kne pndai2 la berdikari..
so this is some help for independent travelers :
click here : simple guide to head to the USS from Changi Airport
tq for the blogger..it really help us on that day =)

ok, aku akan ceritakan satu persatu tntang ape yg aku nk cerite saje ok?..hehe..aku mulakan dgn mulanya perjalanan kami smpai ke Changi Airport..mmg sgt cntik, besar & bersih..ni aku nk share bnde yg paling menarik yg buat semua orang mesti stop&stare kt situ!
<click photo to enlarge>
only 3 of us..rndunye nk bjalan 1 family..
tp masing2 dah berkeluarge..tnggl aku & adik je..
Subhanallah..cntiknye..mcm kapas, kn?
maybe dier trbg lebih tinggi dari yg aku biase naik sblm ni
sbb selalu aku cuma nmpk awan biase yg kita nmpk
ble kte dongak ke langit
ha..ni la bnde paling menarik kt Changi Airport..
that beads are attached to the thread, then they move up&down
to create many shapes and design..something like that la..
hmm..i dont know how to explain..hehe



Ok, once dah smpai Changi Airport, tukar RM ke SD dulu..
1 Dollar = RM 2.5+..satu perbezaan yg amat ketara disitu!
sedih jgk bile mengenangkan perbezaan mata wang Malaysia yg agak jauh ketingganlan dgn negara jiran..
tapi xpela..try to see on the other side..syukurlah klau nk compare dgn mata wang negara jiran lain yg lebih rendah..


<click photo to enlarge>
2SD, 5SD & 10SD wrnenye sme jgk mcm duit Malaysia..
yg agk berbeza cume 50SD tp masih hmpir sme dgn warne RM50

coin pn lbh kurg sme dgn RM cuma mereka masih ade coin SD1
..kte dah xde lagi coin RM1..


Ok, perjalanan kami diteruskan..utk guide to USS from Changi Airport, u can click at the link that I already added above..fyi, memang x ade bas yg disediakan utk ke USS from airport..so semua org kena gunakan public transport diorg; MRT..same la jgk dgn LRT cuma yg bezanya dari segi keselamatan penumpang yg menunggu..MRT mmg ade attach something like glass wall kt every station diorg manakala Malaysia cuma sediakan yellow line & ask people to stay beyond the yellow line while waiting for the train..
<click photo to enlarge>


So now we are at Universal Studios!! =D
Nak masuk sini sediakan je 74SD = RM200 untuk tiket masuk setiap seorang..tapi mmg berbaloi la dengan hargenye.. =)


<click photo to enlarge>
Cube berposing secomel yg boleh..haha!
can u find my parents in this photo??hehe


Aku suke sgt tgk binaan kt sne..rse mcm korg dah sgt jauh dari Malaysia padahal kt Singapore je! haha..so lets see senibina & kedai2 kecik(stall) yg ade kt sne..


<click photo to enlarge>
Popcorn stall
Blm ready lagi ayh dah snap..redha je la...
castle
actually I'm waiting for my prince..haha!
tgh beli fast food kat fast food outlet; Friar's
I bought kid's meal to get the Woody Woodpecker box
that actually for kids ;p..
Egypt area..kt dalam tu ade roller coaster sbnanye..
dah masuk & dah naik dah pn sbnanye tp mak takut
mcm nk nangis, so ktorg xjadi la maen..haha..
kt sne ade 3 roller coaster..1 indoor 2 outdoor..tp yg wrna merah tu
kire yg paling x advanture antara ketiga2 wlaupn masih
boleh diketagorikn agak mencabar..
mak suke la mainan x adventure cmni..so ktorg pn maen la jgk
Sesame Street stall
Model pintu mungkin?
kereta polis..sllu tgk dlm tv je..kali ni dpt bgmba..=)
yg ni  x smpt masuk..dah penat, kaki rse mcm nk patah..haha
tp aku masih ade energy nk masuk sbnanye
klau mak nk masuk..mak la yg paling x larat skali..

Egypt stall
stall
belakang tu kapal Madagascar
candy stall
stall
stall


Hmm..yg ni paling leceh..nk bgamba dgn diorg pn nk kne beratur! punye la ramai gile orang..
yg mne aku malas beratur tu aku curik2 capture je..
tapi diorg klua bukan serentak..ade waktu masing2..
rsenye byk jgk yg aku x smpat jmpe..
tapi ade jgk yg aku jmpe, tapi x amek gmba pn..hehe


<click photo to enlarge>
tgk muke ktorg..mcm geli2 kucing, kn?hehe..mane x nye,
xckup dgn pegangan geli, dicekiknye pulak leher ktorg!
kurang asam punye Frankenstein! haha..tp aku masih
cube nk buat peace dlm kegelian..
Transformers..sila abaikan minah sexy blkg aku tu ye..
yg ni pn x smpat masuk..mak mcm da mls sbb da penat
Sesame Street!!
Woody Woodpecker..dier suke sgt aku pegang box dier tu..
aku beli kid's meal kt Friar's fast food dapat box tu..
Kungfu Panda



Antara tempat yg korg wajib kunjungi..(1)Madagascar


<click photo to enlarge>
gmba blm ready ni mcm biase, mmg ayh yg snap..
tp better ayah yg snap, byk jgk yg ok..klau mak??hehehe
ok now I'm ready =)
Sila tengok mereka berempat dibelakang
beratur terlalu lame + line pnjg sgt2..
dah bosan tahap gaban la ni..
Journey to Madagascar begins...

masuk dari sini..next ape yg berlaku??
aku xnk cerita..pergi sndri baru surprise!! =D
gmba kenangan 18SD..dgr mcm murah tapi hampir sme dgn
RM50..hehe..time ni tgh ade bahaye dpn mate..
sebab tu tgk la muke masing2 dlm gamba tu..haha..


Antara tempat yg korg wajib kunjungi..(2)Shrek Castle


<click photo to enlarge>
time ni hujan lebat sgt2..the plastic rain coat costs 3SD each..
I advice u better buy it either rain or not..why??i'll explain later ;p
hujan lebat gile time ni..nmpk x??

kasut dgn stokin habes basah smpai rse mcm banjir dlm
kasut sbb aku pkai kasut kain..huhu..naseb baek 
lepas abes wayang shrek ni hjn dah brnti.. =)
dlm castle ade wayang Shrek 4D..up skit dr 3D..mmg best gile!
cntoh: kalau shrek naik kuda, kerusi yg kte dduk tu pn akan 
bgerak mcm kuda..hehe..rse cam kte plak kt tmpt diorg..byk lagi
surprise spnjg tayangan ni..to know more, experience it urself ;)


Antara tempat yg korg wajib kunjungi..(3)Jurassic Park


<click photo to enlarge>
utk ni ktorg xpyh beratur wlaupn line tu pnjang sgt2 sbb
dpt express ticket sbb show sblmnye yg ktorg pegi tu ade kesilapan
teknikal..so sbgai apologize, dier bg 1 express ticket..untungla....
see the drying pods??haa...that's why aku suruh beli je rain coat
tu siap2..jurassic park ni sgt2 best + membasahlencunkan..
aku xnk cite, bia korg pegi & rasekn sndri..hehe..yg pntg perasaan
 mcm mne jatuh dari air trjun tinggi tu mmg korg akan rase!


Antara tempat yg korg wajib kunjungi..(4)Lights Camera Action!
<click photo to enlarge>
gmba ni aku google je sbb ni mmg camera prohibited area..
ni dier tnjukkn cntoh set penggambaran & mcm mne diorg
shoot utk scene bencana/accident..tgk mcm biase je kn?
tapi nnt korg akn tgk bencana berlaku betul2 dpn mate..
tingkap yg 3 tu pn blh terbukak & tercampak,
dgn hujan ribut, kebakaran menggila, semua tu korg akn tgk
depan mate..nmpk sgt real & menakutkan! lepas dah habis
semua, elok je dier kembali ke bntuk asal..pelik habis!


Ok skrg aku nk bgtaw tempat yg :
x patut dikunjungi+beratur hmpir sejam=buang masa!
x berbaloi lgsg dgn penantian..mgkin budak2 je yg suke..
itu pn 'mungkin' lah..hehe
nsb baek yg ni mak xnk ikut..
klau x, dah pengsan time beratur agaknye..


pergerakan yg lmbap + pemandangan yg biase2..
apa yg kami dpt cume penat beratur..huhu..ade jgk pmpn
pregnant beratur kt cni..aku pn penat apetah lagi dier!

Other photos....
topi2 mcm ni mmg disediakan utk bergamba..=D
witch
yahoo..I'm the king!!tapi crown tu dah kemik..hehe
ayh dgn bangganya merangkul award
tapi ayah tersalah ambik yg ni..cube la bace tu..haha
maen ambek je bkn nk bace dlu..
please read mine ;p
ni dier souvenir utk kekasih hati..hehe..mase kt USS mmg aku
xde idea lgsg nk bli ape utk dier..so ni bli kt airport..
satu utk aku, satu utk dier..aku suke bulu tu sbb mcm
 bulu kucing aku Cassandra..chomel2..hehe..lain2 bli kt USS..
ade la skit souvenir, magnet freezer tu, dgn tshirt..


Ok, kte dah smpai ke penghujung rancangan..hehe..
nasihat aku, klau dtg sne pkai kasut atau slipper pn dah ckup..
sbb klau hujan, xde la x selesa..lagi 1, tolg la jgn pkai high heels..
then, klau nk pegi, pegi la weekday bkn weekend..
klau x, beratur beli tiket masuk msti pnjg sgt2..
cuma nasib ktorg baek sbb weekend pn xpyh beratur pnjg bli tiket sbb hari ktorg dtg tu hujan sbnanye..haha..org kurg skit la tp aku tgk rmai je, mgkin diorg dtg lepas hjan brnti..tapi yg seronoknye cuaca hari tu mcm mendung2 je lepas hjan brnti..so lgsg x berpanas..alhamdulillah..
hmm..smbung2..nasihat yg laen, jgn bwk ank yg terlalu kecik..
sebab byk permainan yg ade had limit ketinggian utk kanak2..
so penat je beratur pnjg2, ble da smpai depan, xleh maen plak..
lagi, beli je plastic rain coat tu wlaupn x hujan sbb bnde tu mmg bgune kt sne..
then, jgn la bwk atau terbawak bnde pelik2 kt dlm hbag tu sbb imigresen kt sne atau negara2 lain sgt2 ketat x mcm Malaysia..
ble smpai kt hbag mak aku, dier bnyi..
cari2 xjumpa, dier siap sruh tnggu tepi, scan pulak..
cari xjmpa, cari lagi..last2 ble jmpe, nk taw ape??pin je kot..haha
aku pulak, pkai baju lengan pendek hmpir xde lengan sbb aku pkai dgn jacket kt luar..
sekali kt sne, kne bukak..so nak x nak aku mmg terpakse dedahkn aurat buat sementara waktu..nsb baek pkai handsocks tapi tu pn cover smpai siku je..huhu..siku dan keatas, terpaksa didedahkan..nmpk mcm bangang skjp la pkai tudung dgn baju hmpir xde lengan!
pesanan lain, tahan sabar klau xdpt dgr suara sang kekasih hati..
jgn jadi mcm aku, beborak sakan dgn HERO, lesap hmpir RM10 padahal baru topup..terima kasih!
hmm..klau korg kaye, blh la beli tiket express dgn tmbahan 50SD utk setiap tiket..lgsg x pyh beratur klau nk maen pape atau masuk mane2..tiket asal 74SD for weekend + 50SD = 124SD..(RM310)..baek la 50SD tu ktorg beli souvenir..so beratur je la...
tapi klau one day hubby aku blm pegi & teringin nk pegi, aku akan pegi lg skali kot wlaupn penat..hehe..jadi pemandu pelancong & nk maen semua bnde yg aku blm try..
ayh kate pegi Universal Studios Hollywood dlu lg best..maen 2 hari dlm tu pn x ckup lg..tp ayh kate, yg Singapore pnye pn x kurg hebatnye =)
dlm flight, mkn nasi bariani plak dah dekat 12tgh malam..
tp serius mmg lapa..byk kali makan spnjg bjalan..penat agknye..
1komen aku, surau tlampau kecik tp org ramai nk solat..
tp alhmdulillah, masih ade surau & masih rmai org yg bersolat..
ok la, rsenye smpai ctu je kot..
tq 4 reading this super duper long entry..
c u on the next post..tata =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...