Hello guys..Assalamualaikum.. =)
hari ni aku agk baek hati skit nk share this info dgn korg semua..
aku ade terbace info ni tp agak complicated utk dibace sbb ayatnye yg agak panjang dan berbelit..
so I just translate it in Malay so that everyone senang nk faham mesej yg nk disampaikan..
tapi kalau ayatnye x bape formal, sorry ye..aku ssh skit nk formal2 ni..hehe..
Please note that :
Institut Jantung Negara (IJN) telah menasihatkan rakyat Malaysia supaya tidak makan Maggi secara berlebih-lebihan sebab kebanyakan penyakit jantung adalah disebabkan serbuk perasa itu sendiri. klau susah sgt nk berenti, at least kurangkan serbuk perasa tu ataupn jgn hirup kuahnya lepas selesai makan.
Cara yg biase kite gune time masak maggi :
biasenye, korg masak mee maggi tu dlm seperiuk air, masukkan serbuk perasa, biarkan mendidih 3 minit, siap! betul kn??
taw x, sbnanye ni cara SALAH utk masak Maggi..
nk taw kenapa?sebab...bila kita boil semua ingredient tu dgn serbuknye(MSG) skali, ini akan mengubah struktur molekul MSG tu dan menyebabkan ia menjadi toxic.
selain tu, mee Maggi tu sendiri diselaputi oleh wax(lilin) dan ia mengambil mase 4-5 hari utk badan kite menyahkan lilin tu selepas kita makan.
so....
Cara yg betul utk masak Maggi :
rebus mee tu dulu dalam seperiuk air.
bila dah siap, keluarkan mee tu, air rebusan tu mesti dibuang sebab air tu dah pun dicemari dgn wax(lilin).
then, boil air dalam periuk baru, masukkan mee tadi dlm air yg dah pn panas mendidih tu, pastu terus matikan dapur(tutup api).
bila dah tutup api, air masih lagi panas, terus masukkn serbuk perasa..siap! makan =)
Just to share this info..tahukan anda...
- sebilangan besar pesakit adalah berumur di antara 18-24 tahun..
- berakhir dgn pancreatitis sama ade bengkak atau terkena jangkitan pada pancreas..
- disebabkan oleh kekerapan memakan maggi
- klau korg makan maggi melebihi 3 kali dlm seminggu, itu dikira sgt bahaye..
P/S : please share this info and help save a life...
3 comments:
thankss syg....
wc.. =)
Baru tahu maggi ni bahaya. o.O anyway 10s for the info :)
Post a Comment